Studiul cercetătorilor de la King’s College din Londra, citat de The Indepedent, arată că riscul crește după 2 – 3 ani de utilizare continuă a antidepresivelor. După această perioadă, riscul pacienților catalogați drept având o greutate normală de a deveni supraponderali sau obezi crește cu 29 de procente.
Aceste cifre trebuie privite în contextul în care incidența obezității crește la nivel global.
Martin Gulliford, coautor al studiului, face un apel către specialiștii din sănătate să considere medicația o ultimă soluție pentru tratamentul formelor ușoare de depresie, în cazul cărora se poate interveni și prin simple terapii cognitive și comportamentale.
Rezultatele au fost publicate în British Medical Journal și au fost obținute în urma analizelor făcute pe baza registrelor medicale a 300.000 de britanici, între anii 2004 și 2014. S-a făcut o corelație între indicele de masă corporală și utilizarea de antidepresive într-o perioadă de cel puțin un an.
„Rezultatele noastre arată că tratamentul antidepresiv crește riscul ca pacienții să crească în greutate într-o perioadă de câțiva ani. Dintr-o perspectivă medicală, aceste observații arată nevoia de a exista o relație între prescrierea de antidepresive și managerierea susținută a greutății corporale”, arată autorul principal al cercetării, medicul Rafael Gafoor.