Tăriceanu: Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare a lui Kovesi

Publicat: 31/05/2018, 00:57
Actualizat: 25/03/2019, 20:49

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să demisioneze de mult timp din funcția de procuror-șef al DNA, însă, în opinia liderului ALDE, aceasta nu o va face și se va „agăța de putere”.

„Eu cred că ar fi trebuit să-și dea demisia de multă vreme. Au fost multe momente în care ar fi trebuit, în mod normal, să-și dea demisia. Sunt deciziile CCR de anul trecut care au statuat în mod clar că prin nerespectarea pricipiului separației puterilor în stat DNA a acționat anticonstituțional și nelegal. Au fost două decizii în acest sens. A apărut momentul scoaterii la iveală a protocoalelor secrete. Nu-mi fac iluzii în ceea ce o privește pe doamna Kovesi. Va rămâne și se va agăța de putere cu toată îndărătnicia și cu toată disperarea până în ultimul moment”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, întrebat dacă Kovesi ar trebui să demisioneze până la apariția motivării CCR care a admis conflictul instituțional între ministrului Justiției, Tudorel Toader, și președintele Klaus Iohannis.

Acesta a reamintit despre protocoalele între SRI și Parchete care sunt un motiv în plus pentru ca Laura Codruța Kovesi să nu mai fie la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Au mai apărut o serie de elemente suplimentare din momentul în care ministrului Justiției a făcut cererea de revocare cu o argumentație foarte serioasă în 20 de puncte. Între timp au apărut la suprafață aceste protocoale secrete între serviciile de informații, între SRI și Parchetul General. Ele au apărut ulterior cererii de revocare formulată de ministrului Justiției și cred că ele de asemeni nu fac decât să dezvăluie o altă componentă a activității Parchetelor și în special a DNA, care este paralelă cu legea, complet în contradicție cu ceea ce ar fi în mod normal esențial, și anume respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Prin aceste protocoale s-a adăugat la legea penală și evident eu cred că pe cale de consecință nu putem să scoatem din analiza noastră și această componentă a activității doamnei Kovesi care, în disprețul legii și al Constituției, a vrut să transforme până la urmă ceea ce am văzut, lupta împotriva corupției într-o vânătoare de oameni politici, de oameni simplii. A transformat DNA într-un fel de speriotoare pentru toți și pentru toate din România. Deci un derapaj grav de la normele statului de drept și cred că CCR, prin decizia pe care a luat-o astăzi, marchează încă un punct important în ceea ce înseamnă revenirea la normalitate”, a completat Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Pe 22 februarie, ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, reținând în sarcina acesteia 20 de „acte și fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menționat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești, precum și afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

„Ce face Curtea Constituțională? Să întărească poziția Executivului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministrul Justiției și Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului și președintele are un rol solemn și de a da greutate deciziei de numire și revocare în cazul procurorilor. Președintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcționearea procurorilor revine ministrului Justiției. (…)Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o privește pe șefa DNA”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.

Tăriceanu a mai spus că în bucură decizia luată de judecătorii Curții Constituționale a României.

„Speram că așa va fi, dar am așteptat cu nerăbdare să vedem punctul de vedere exprimat de CCR și mă bucură că limpezește în acest fel unele dintre lucrurile care au creat confuzie și controverse și am văzut, nu o dată, foarte multe confuzii făcute de cei care chiar poate pretindeau că au ceva cunoștințe de drept constituțional. Așadar, decizia privind revocarea care este luată de ministrul Justiției nu poate să fie nicidecum contrazisă de președintele României”, a mai spus președintele Senatului.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună