Întrebat dacă președintele României ar trebui să respecte decizia CCR, Augustin Lazăr a spus: „Este foarte clar că, din momentul în care decizia motivată va fi publicată în Monitorul Oficial, decizia devine GENERAL VALABILĂ„. Procurorul general a precizat că nu comentează ce spun politicienii cu privire la o eventuală demisie a Codruței Kovesi.
„Așteptăm să vedem considerentele acestei decizii pentru a vedea și pentru a înlătura eventuala îngrijorare pe care colegii noștri o resimt”, a răspuns Augustin Lazăr la întrebarea dacă această decizie va afacta independența justiției.Lazăr a precizat că nu a avut ocazia să discute cu Laura Codruța Kovesi, menționând că procurorii sunt îngrijorați față de această situația.
„Colegii noștri sunt îngrijorați față de situația care s-a creat și cu toții așteaptă să vadă ce va conține motivația CCR. Noi știm de ani de ani de zile că există o independență a magistraților procurori și sunt preocupați dacă acest principiu al independenței va mai fi valabil pentru procurori sau Constituția va fi înterpretată într-o altă manieră. Așteptăm să vedem această motivare”, a subliniat Lazăr.
Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.
„Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.