Cercetătorii Universității din Sydney analizau nivelul de confort al pasagerilor în cazul curselor pe distanțe lungi și au fost uimiți să descopere că un pasager a stat în scaunul lui pe toată durata zborului de 17 ore, scrie independent.co.uk.
În prima colaborare de acest fel între o companie aeriană și o instituție de cercetare, voluntarii din avioanele Qantas au fost dotați cu tehnologii sofisticate de măsurare a stării psihice, a anxietății, a somnului și bineînțeles, a capacității de recuperare după un zbor lung.
Echipamentele au fost verificate de mai multe ori, pentru a se asigura buna lor funcționare. „Nu ne-a venit să credem cât de puțin s-a mișcat. Un subiect nu a făcut nici măcar un pas”, a declarat Stephen Simpson, profesor la Charles Perkins Centre din cadrul Universității din Sydney.
Fiind pasager la clasa business, se pare că omul a stat atât de confortabil, încât nu a simțit nevoia să se miște prea mult, mai ales că scaunul său era transformat într-un pat relaxant.
Mai mult, cercetătorii au analizat, dincolo de confort, temperatura, iluminatul, orele mesei și meniurile. Savanții de la CPC, care se concentrează asupra „bolilor determinate de stilul de viață”, precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă, speră să descopere mai multe lucruri despre așa-numitul fenomen de „jet-lag”, chiar dacă vor mai avea nevoie de informații suplimentare.
În medie, un adult urinează de circa patru-șapte ori pe zi, în funcție de câte lichide bea și cantitatea de hrană consumată, a declarat Neil Grafstein, profesor de urologie la spitalul Muntele Sinai din New York. Nu se știe câte lichide și câte alimente a consumat pasagerul „misterios” care a reușit să stea timp de 17 ore în scaunul lui, în timpul zborului pe ruta Perth-Londra.