Prima pagină » Știri » Adrian Coman, despre cazul Coman-Hamilton: Judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie

Adrian Coman, despre cazul Coman-Hamilton: Judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie

Adrian Coman, despre cazul Coman-Hamilton: Judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie
Adrian Coman, despre cazul Coman-Hamilton: Judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie

„Acum putem privi în ochii oricărui funcționar public din România și din întreaga UE, având certitudinea că relația noastră de familie rămâne LA FEL DE VALOROASĂ și LA FEL DE RELEVANTĂ, indiferent de țara în care trăim în Uniunea Europeană. Suntem fericiți că judecătorii europeni ne-au recunoscut ca FAMILIE și mulțumim tuturor celor care ne-au susținut – pe noi și, indirect, pe toate celelalte familii într-o situație similară. Astăzi a câștigat demnitatea umană,” a declarat Adrian Coman, prin intermediul unui comunicat al Asociației ACCEPT.

După decizia CJUE de marți, cauza familiei Coman-Hamilton se întoarce pe masa judecătorilor constituționali din România. CCR solicitase opinia CJUE în noiembrie 2016, în cadrul unei proceduri numite trimitere preliminară, prin care dorea SĂ ÎNȚELEAGĂ din partea judecătorilor europeni dacă soții de același sex au drepturi în baza directivei privind libera circulație.

Citiți AICI comunicatul de presă despre decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„CJUE răspunde fără ezitare întrebării ridicate de judecătorii constituționali: toate familiile, INDIFERENT DE ORIENTAREA SEXUALĂ a partenerilor, au DREPTURI EGALE în domeniul liberei circulații. CCR are acum obligația să respecte decizia CJUE și să constate faptul că Adrian și Clai sunt o familie. Decizia nu obligă România să introducă căsătoria între persoane de același sex, ci obligă doar la recunoașterea unor EFECTE JURIDICE ale unei relații deja înregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al reședinței în România pentru Clai, care este cetățean american” a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului, care i-a reprezentat pe petenți la CCR și CJUE, se mai arată în comunicatul ACCEPT.

Reprezentanții ACCEPT adaugă că, în urma deciziei de astăzi, CCR ar trebui să declare NECONSTITUȚIONALĂ interdicția din Codul Civil, privind recunoaștere căsătoriilor încheiate între persoane de același sex în afara României.

„Atât țara noastră, cât și Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia, vor fi obligate să adopte măsuri prin care să asigure libera circulație a cetățenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de același sex – să acorde dreptul de ședere ca soți și să asigure un set minimal de drepturi. Asta se poate realiza doar prin adoptarea unei legislații clare, predictibile și unitare în privința protecției juridice a cuplurilor de același sex,” a declarat Romanița Iordache, expert jurist în domeniul nediscriminării și vice-președintă ACCEPT.

Adrian Coman și Clai Hamilton s-au cunoscut în 2002 la New York și au format un cuplu stabil timp de opt ani. În 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, în Bruxelles. Un an mai târziu, cei doi au decis să se căsătorească în Belgia. În 2012, Adrian Coman și-a încheiat contractul la Parlamentul European și a început să își caute de lucru în Belgia și Statele Unite, luând în calcul și varianta de a veni în România, unde avea părinți, rude și prieteni. A mers la Consulatul României din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de căsătorie, lucru necesar pentru a cere rezidența în România pentru partenerul său.

Adrian Coman, Robert „Clai” Hamilton și Asociația ACCEPT au fost audiați de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiției termenuluiSOȚI în legislația europeană privind libera circulație pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituțională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoașterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituționale sau nu.

Noțiunea „soț”, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor Uniunii și a membrilor familiilor lor, cuprinde și soții de același sex, se arată în decizia de luni a Curții de Justiție a Uniunii Europene, ca urmare a cazului Coman-Hamilton.

Foto: Accept/Facebook

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și