Potrivit proiectului, au fost propuse 33 DE COMPANII DE STATcare pentru a face parte din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Printre acestea se regăsesc Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Engie România S.A., Antibiotice S.A., Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Compania Națională Aeroporturi București S.A., Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalațiilor de Ridiciat și Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Națională Unifarm S.A., Compania Națională Loteria Română S.A. și IAR S.A.
Față de forma adoptată de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaților a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Națională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicații S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Poșta Română, Aeroportul Timișoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. și Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A.
Capitalul social al FSDI va fi de 9 miliarde de lei.
”FSDI are ca scop atât dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.