Autoritățile au anunțat că printre entitățile ce urmează să fie închise se numără o societate influențată de o grupare naționalistă turcă și care administrează o moschee în Viena, relatează agenția de știri Reuters.
De asemenea, urmează să fie închis și un grup musulman arab, care administrează șase moschei.
„Este doar începutul”, a declarat vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă-dreaptă Partidul Libertății (FPO).
Ministrul austriac al Culturii, Gernot Bluemel, a declarat că moscheea administrată de o societate influențată de un grup naționalist turc a fost închisă întrucât nu era licențiată de Comunitatea Austriacă a Credinței Islamice și existau suspiciuni că promova idei de extremă-dreapta.
Moscheile administrate de un grup arab au fost închise întrucât clericii de aici promovau poziții salafiste, o mișcare islamică radicală, iar grupul Comunitatea Religioasă Arabă, care administra cele șase moschei, a fost dizolvat, a precizat Bluemel, citat de agenția Dpa.
Oficialii austrieci au mai indicat că până la 60 de imami aparținând ATIB, o organizație musulmană cu legături cu Guvernul Turciei, ar putea fi expulzați ori vizele lor ar putea fi anulate din cauză că beneficiază de finanțare din străinătate.
Uniunea Islamică Austria Turcia (ATIB) este o organizație independentă, însă primește finanțare și sprijin din partea Directoratului pentru Afaceri Religioase, o instituție a statului turc, informează site-ul postului Daily Sabah.
Austria are o populație de 8,8 milioane de persoane, dintre care aproximativ 600.000 musulmani, cei mai mulți fiind turci ori din familii cu origini turcești.
Ibrahim Kalın, purtătorul de cuvânt al Președinției Turciei, a criticat dur decizia Guvernului de la Viena.
„Decizia Austriei de a închide șapte moschei și de a expulza imami este o reflectare a valului islamofob, rasist și discriminatoriu din această țară. Este o încercare de a viza comunitățile musulmane pentru a obține în mod ieftin puncte politice”, a acuzat oficialul turc pe Twitter.
Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular (centru-dreapta), a devenit cancelar în luna decembrie, după ce a semnat un acord de coaliție cu formațiunea antiimigrație Partidul Libertății.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile de anul trecut, ambele formațiuni au militat pentru măsuri mai stricte privind imigrația, inclusiv deportarea mai rapidă a solicitanților de azil refuzați și combaterea islamului radical.