Analiști: Summitul Donald Trump – Kim Jong-Un a produs doar rezultate simbolice, nimic concret

Analiști: Summitul Donald Trump - Kim Jong-Un a produs doar rezultate simbolice, nimic concret
Publicat: 13/06/2018, 14:10
Actualizat: 25/03/2019, 19:51

Donald Trump și Kim Jong-Un au anunțat marți, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenția oferirii unor garanții de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părți se amenințau reciproc cu distrugerea. „Președintele Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea”, se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.

Analiști politici citați de agenția Reuters avertizează că summitul a produs doar rezultate simbolice, însă nimic concret. „Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării”, a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundația pentru Apărarea Democrației, cu sediul în Washington. „Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului în care negocierile au rămas acum peste zece ani, fără a fi un pas major înainte”, a subliniat el.

Declarația comună nu conține nicio referire la sancțiunile internaționale impuse Coreei de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953. China a exprimat speranța că Statele Unite și Coreea de Nord vor stabili modalitățile denuclearizării Peninsulei Coreea. „Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate”, a declarat un reprezentant al Administrației de la Beijing, Wang Yi.

„Donald Trump și Kim Jong-Un nu au reușit să ajungă la tipul de acord pe care președintele SUA îl cerea de mult timp fiindcă îl considera necesar pentru oprirea programului atomic nord-coreean. Luni întregi, Donald Trump i-a criticat pe foștii președinți americani, acuzându-i de eșecul impardonabil în soluționarea riscului nuclear nord-coreean. Acum, Donald Trump a anunțat semnarea unui acord complet cu Kim Jong-Un în sensul denuclearizării, dar acordul se conturează a fi mai slab decât eșecurile predecesorilor săi”, comentează agenția Associated Press.

„Toate aceste lucruri pe care Donald Trump le pune pe masa negocierilor sunt concesii, în schimbul unor promisiuni vagi făcute de nord-coreeni. Textul declarației comune este slab, vag și îngrijorător”, consideră Paul Haenle, fost membru al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă în mandatele președinților Barack Obama și George W. Bush.

Președinele SUA, Donald Trump, i-a mulțumit liderului Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pentru angajamentul în favoarea păcii. „Au fost 24 de ore extraordinare. Mă adresez lumii cu un mesaj de pace, speranță și viziune. Le mulțumesc autorităților din Singapore, președintelui din Coreea de Sud, premierului Japoniei. Îi mulțumesc liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru că face primul pas spre viitorul țării. Am avut o discuție onestă și directă. Schimbarea este posibilă”, a spus Donald Trump. „Suntem pregatiți pentru o nouă istorie, pentru un nou capitol. Kim Jong-Un are o oportunitate mai mare decât alții, pentru prosperitatea, pacea și denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea. Implementarea procesului denuclearizării va începe foarte rapid”, a explicat Trump.

„Kim Jong-Un vrea să facă acest lucru, deja a început distrugerea unui poligon balistic. Acest proces de pace trebuia început de mult timp, îl facem noi acum. Mulți pot face război, dar puțini pot face pace, este necesar curaj. Kim Jong-Un va iniția un proces prin care va face mulți oameni foarte fericiți și le va garanta siguranța”, a spus Trump.

Întrebat de o jurnalistă cum îl poate numi pe Kim Jong-Un „talentat” deși regimul său a comis numeroase crime, Donald Trump a răspuns că „oricine face față unei situații de acest gen este foarte talentat – conducerea unei țări de la 25 de ani, este o persoană foarte specială”.

Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulți ani, subliniind că va fi verificat de experți americani și internaționali și oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. „Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exercițiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulți bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciții militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administrația de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administrația din Coreea de Sud”, a explicat Donald Trump.

Liderul SUA a exprimat speranța că relațiile diplomatice cu Administrația din Coreea de Nord vor putea fi reluate la un moment dat. „Sper că vom putea relua relațiile diplomatice, sper că foarte curând, dar trebuie să facem lucrurile cum trebuie”, a afirmat Donald Trump.

Întrebat dacă a discutat cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, despre consecințele militare ale neaplicării acordului privind denuclearizarea, Donald Trump a subliniat că nu vrea să lanseze amenințări după această întâlnire încununată de succes. Donald Trump a subliniat că procesul îmbunătățirii relațiilor cu Phenianul va începe săptămâna viitoare, la nivel ministerial.

Întrebat ce asigurări a primit din partea lui Kim Jong-Un că va respecta angajamentele asumate, Donald Trump a răspuns: „Se poate asigura cineva de ceva în general?! Pot da asigurări că Administrația de la Phenian vrea să ajungă la un acord. Simt puternic, din instinct, că vor un acord; acest lucru este bun și pentru China, deoarece nu cred că este bucuroasă să existe arme nucleare în apropiere. Deci, dialogul continuă și sper că vom ajunge la un acord foarte curând”, a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a insistat că așteaptă îmbunătățiri semnificative în materie de drepturile omului înainte de eliminarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord. „Serviciile noastre de informații au stabilit că regimul din Coreea de Nord are un arsenal semnificativ, astfel că acest dialog trebuia lansat acum cinci, zece, 20 de ani; astfel, nu mai trebuia să fim preocupați dacă întâlnirea de acum va fi sau nu un succes. Eu voi face tot ceea ce trebuie pentru a face lumea un loc mai sigur”, a precizat Donald Trump, precizând că nu a stabilit dacă următorul summit se va desfășura la Washington ori la Phenian.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?