De asemenea, fostul prefect a fost pedepsit cu interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 4 ani pentru fapte de corupție comise în 2013, când ocupa funcția publică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată de DNA, secția teritorială Galați, în februarie 2014, după ce în noiembrie 2013 fusese arestat preventiv în aceeași cauză.
După trei ani de judecată și peste 50 de termene, Tribunalul Galați a decis să contopească mai multe pedepse rezultând condamnarea fostului prefect la 8 ani de închisoare.
Potrivit deciziei, Bocăneanu a primit 3 ani pentru trafic de influență în formă continuată, 3 ani pentru instigare la abuz în serviciu, 1 an pentru instigare la folosirea de informații nedestinate publicului și 2 ani pentru delapidare.
De asemenea, judecătorul l-a achitat pe Bocăneanu în ceea ce privește acuzațiile de șantaj și fals în declarații.Decizia Tribunalului a fost atacată atât de avocații lui Bocăneanu, cât și de DNA, dar Curtea de Apel a respins apelurile.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, de inculpații Bocăneanu Emanoil Cătălin, Topală Bogdan Valentin, Podia (fostă Cotan) Carmen, Balaban Vasile și de partea civilă Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Galați împotriva sentinței penale nr. 669 din 10.11.2017 a Tribunalului Galați”, a anunțat Curtea de Apel Galați.
Fostul prefect al județului Galați în perioada 2012-2013 a fost denunțat la DNA de o angajată a Serviciului Județean de Evidență a Persoanei. Anul trecut, Emanoil Bocăneanu a fost condamnat la trei ani de închisoare deoarece a încercat să tocmeascăUN ASASIN pentru a o ucide pe femeia care l-a denunțat. Bocăneanu a mai făcut închisoare și în urma unei condamnări privind finanțarea ilegală a clubului de fotbal FCM Dunărea.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a amenințat și a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituție a lui Carmen Cotan, o prietenă a soției lui Bocăneanu.
Bocăneanu mai era acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, fiind membru al comisiei, „s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013″. Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița „să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida”.
O altă faptă de care era acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 – 2013, a fost aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajați din Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unității, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.
Fostul prefect al județului Galați mai era acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situații, la ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.