Potrivit procurorilor, în 2006, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, dar și președinte al filialei județene a PSD, Liviu Dragnea le-a cerut șefelor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman să angajeze două tinere, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica. Desigur, deși au figurat vreme de 6 ani și jumătate pe statele de plată ale unei direcții ferită de controale, cele două nu au fost nici măcar o zi la muncă dintr-un motiv foarte simplu: în aceeași perioadă munceau cu sârg pentru PSD Teleorman. Situația a fost cunoscută și de soția de atunci a liderului PSD, Bombonica Prodana, care însă a scăpat de proces plătind o treime din prejudiciul imputat în dosar.
„DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viață. Pentru mine și pentru alți oameni politici, vrea pe viață,” a declarat Liviu Dragnea la ultimul termen al procesului. „Se dorește în continuare să se continue cu această serie de abuzuri, cu această justiție cu probe contrafăcute, cu amenințări și cu înscenări, dar să nu fim foarte încruntați, până la urmă, instanța decide. Eu nu vreau să influențez justiția. Niciodată nu mi-am permis să îmi dau cu părerea pe ce va face instanța, dar toate afirmațiile, toate acuzațiile, toate protestele au un singur scop : să încerce să influențeze decizia instanței. (…) Am spus-o, noi cei care suntem târâți în acest proces, pentru noi este o poveste de viață. Sunt oameni care au fost acolo în sală, care au viețile distruse. Mă simt vinovat că de asta sunt acești oameni aici. Am afirmat cu tărie nevinovăția mea, nu am comis absolut niciuna din faptele presupusele fapte pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu.”
Întrebat ce părere are că cele două femei și-au recunoscut vinovăția, Dragnea a replicat: „Ăsta era subiectul? Că au recunoscut acuzațiile? Niciodată, cât am urmărit eu acuzațiile, nu au spus că nu au fost. Eu am avut trei acuzații, care au fost demontate la ședința trecută chiar de către cele care m-au introdus în acest dosar. Doamna Alesu a spus că eu nu am făcut presiuni asupra dumneaei și nu am determinat-o nici să le mențină în serviciu, mă rog, angajat-o, nici să falsifice documente, doamna Stoica a spus-o clar și limpede că nu am determinat-o eu să se angajeze la Protecția Copilului și să nu meargă la serviciu. Acestea au fost cele trei acuzații ale DNA-ului care au fost demontate chiar de cele care le-au spus în fața procurorilor.”
Anisa Stoica povestește cum lucra pentru PSD și primea bani de la DGASPC Teleorman
Totuși, într-un interviu pentru liberinteleorman.ro, Anisa Stoica oferă o variantă destul de plauzibilă a poveștii care s-a transformat într-un dosar penal atât de important. În 2006, pe când era dansatoare în Ansamblul Burnașul și începuse să scrie la un săptămânal local, a fost remarcată de Liviu Dragnea la un eveniment PSD la Camera Deputaților.
„Liviu Dragnea îi cunoștea pe toți cei din presa locală. Pe mine nu mă știa și m-a întrebat de la ce ziar sunt și care este numele meu,” povestește Anisa Stoica în interviu. „În timpul evenimentului, la care luau parte și membri PSD, a avut loc o dezbatere cu presa locală. Și atunci el a început să pună niște întrebări jurnaliștilor: „Voi cum vedeți că poate partidul să crească?”, „Voi cum vedeți relația partidului cu oamenii?” Și fiecare a spus ce a vrut. M-a întrebat și pe mine ce cred și i-am spus că partidul ar avea nevoie de o comunicare mai bună. Oricum, eram pe aceeași lungime de undă cu el pe linia asta. Pur și simplu, am discutat la nivel general, nu s-a pus problema de înființarea vreunui birou de presă.
Și, la finalul evenimentului, a fost o discuție între mine, Dragnea, Adriana și un coleg din presa locală. Și atunci a spus Adriana Botorogeanu că eu sunt și membru PSD. Era adevărat, fusesem membru PSD la început, dar nu îmi actualizasem adeziunea. Așa că eu, cât am lucrat la PSD, nici nu aveam adeziune. Atunci i-a spus Adrianei Botorogeanu: „O iei pe Anisa și vii cu ea la mine!” Și colegul acela a zis atunci că și el e membru PSD. Și Dragnea a răspuns: „Pe Anisa o angajez de frumoasă, pe tine că ești membru PSD”. A spus lucrul ăsta în glumă, evident. Dar chiar a insistat la Adriana să avem o altă discuție. La un moment dat, am avut o întrevedere cu cineva de la un ziar local și am mers cu persoana aceea să îi ia un interviu lui Dragnea. Am mers împreună cu acea persoană la Dragnea, la Consiliul județean. Ea a plecat și eu am rămas să vorbesc cu Dragnea. Și atunci el mi-a zis că își dorește să facă un birou mare de presă la partid și că vrea să ia niște jurnaliști în acest sens. A fost o discuție scurtă. Eu i-am spus că nu am făcut niciodată PR, că nu știu domeniul, dar că mi se pare interesant și că pot să încerc. Atunci mi-a spus că vrea să fac o strategie de comunicare a partidului. Și că vor mai veni și alte persoane din presa locală și chiar au venit alte persoane. Una a stat câteva săptămâni, cealalată a plecat după o zi.”
Anisa Stoica a lucrat trei luni pentru PSD fără să primească un ban. „Nu am întrebat niciodată pe Dragnea sau pe altcineva eu cât stau acolo fără bani. Pur și simplu îmi făceam treaba. Îmi intrasem deja în atribuțiuni, își amintește Anisa. „După o ședință a partidului, eram foarte mulți și îl petreceam pe Dragnea așa, cu alai, cum se făcea și la un moment dat el s-a întors spre mine și m-a întrebat: „Anisa, tu ți-ai rezolvat problema cu angajarea?” Și am spus că nu știu cum să rezolv eu. Și atunci a strigat la Neagu și l-a întrebat ceva de organigrama Direcției. Și mi-a spus: „Te duci la Neagu și rezolvați problema. Deocamdată așa„. Și eu am rămas uimită, pentru că nici măcar nu știam despre ce direcție e vorba. Când am intrat iar în birou, eram foarte pusă pe gânduri și am întrebat despre ce direcție vorbește președintele? Și mi s-a explicat că e vorba de Protecția Copilului. Și eu am întrebat ce să caut eu acolo. Și mi s-a spus că rămân la partid, dar mă duc acolo, „că AȘA FACEM NOI AICI, ÎN PSD. Tu rămâi și-ți faci treaba aici.” Oricum, nimeni nu-mi dădea importanță în cadrul discuției, aveau lucruri mai importante de discutat. M-am dus zilele următoare la Neagu, mi-a spus ce trebuie să învăț, mi-a dat o bibliografie. Mi-a dat și o dată de examen.”
După un simulacru de examen, Anisa Stoica a primit cea mai mare notă și a fost angajată la DGASPC. Ea și-a continuat însă munca la partid. „Eu mă duceam unde mi s-a spus să mă duc,” explică ea. „Salariul era virat pe card. La foarte scurt timp, ne-a chemat Floarea Alesu la Direcție și ne-a întrebat: „Dar cu voi ce e? Voi de ce nu veniți la serviciu?” (…) Atunci Adriana a vorbit. Cert este că Adriana a insistat pe ideea că nu trebuie să se știe că noi lucrăm acolo. Alesu a ieșit din birou, a lipsit 5-10 minute și apoi s-a întors și a zis: „Da, nu veniți la Direcție! Rămâneți la partid și să nu prea fiți văzute pe aici! Deloc…” Adriana Botorogeanu era deja angajată în felul ăsta de dinaintea mea. Nu știu dacă mai erau și alții în aceeași situație, prin alte instituții, dar de asta mi s-a răspuns atunci că „așa facem noi aici”. Și practica asta mi s-a aplicat și mie.”
Ania Stoica nu se consideră victima lui Liviu Dragnea. „A fost doar vina mea, eu nu m-am gândit că situația are caracter penal. Pur și simplu, nu am știut și îmi e rușine că nu am știut. Încerc să păstrez o atitudine pozitivă față de Dragnea, chiar dacă uneori mi-e foarte greu, dar nu vreau să am resentimente. Eu mă bucur de procesul ăsta, pentru că așa simt că MĂ ELIBEREZ DE DRAGNEA ȘI DE TRECUT. Vreau să-mi ispășesc fapta, pentru că așa simt că-mi pot ușura sufletul. Dacă o să rămân în libertate, o să-mi văd de copil și o să-mi dezvolt proiectele culturale. Orice ar fi, nu mai vreau să știu, după experiența asta, că există politică pe lume. (…) Atunci, când lucram pentru el, îmi era frică de Liviu Dragnea, pentru că era un om foarte sever. Acum îmi e frică de el, pentru că e un om foarte puternic…”
Doar Liviu Dragnea și șefa direcției au primit pedepse du executare
Magistrații instanței supreme l-au condamnat pe Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă și a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.
Magistrații au anulat suspendarea pedepsei de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului și l-au achitat pentru fals intelectual.
Totodată au constatat încetarea procesului penal în cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana și plata unei amenzi de 1.000 de lei.
Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare în timp ce fostul director executiv al Direcției, Rodica Milos, a fost condamnată tot la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.
În aceeași cauză, fostul director executiv adjunct DGASPC Teleorman, Olguța Șefu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, iar Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Valentina Marica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, Claudiu Balaban a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu ani suspendare. Nicușor Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Adriana Botorogeanu a fost condamnată și ea la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Anisa Niculina Stoica a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman și i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina și Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menționate în rechizitoriu.
„Constată că, din suma de 108.612 lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale cu care s-a constituit parte civilă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, a fost achitată suma de 34.339 lei de către inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica”, se arată în decizia ÎCCJ.
În privința acțiunii civile, a fost înregistrată și o opinie separată, în sensul lăsării nesoluționate a acțiunii civile pentru inculpații în privința cărora s-a dispus achitarea cu referire la infracțiunea de abuz în serviciu în forma instigării, complicității și autoratului. Totodată, inculpații au fost obligați de instanță la plata sumei de 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare.
Decizia NU E DEFINITIVĂ.