Societatea Timișoara premiază, în fiecare an, instituții și personalități pentru promovarea democrației și a valorilor europene.
„Astfel, la 28 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, Societatea Timișoara reafirmă principiile și valorile în care a crezut și pentru care a luptat de la început. (…) Premiul
Kovesi a primit un buchet de flori și a fost aplaudată minute în șir de cei prezenți la eveniment, la intrarea în clădire.
În discursul său, după ce i-a fost acordat premiul, șefa DNA a precizat că a acceptat invitația de a participa la eveniment din respect pentru Societatea Timișoara.
„Sunt onorată să primesc acest premiu în numele DNA și vă mulțumesc pentru cuvintele de apreciere la adresa activității noastre. Mesajul de mulțumire vine prin vocea mea din partea tuturor celor care lucrează în DNA: procurori, polițiști, specialiști, grefieri. Vă mulțumim pentru acest premiu, suntem onorați să-l primim. Am primit invitația de a participa la acest eveniment în urmă cu câteva săptămâni și tot atunci am acceptat să particip în primul rând pentru respectul pe care-l avem pentru Societatea Timișoara și apoi pentru titlul pe care acest premiu îl are – Speranța. Societatea Timișoara a fost mereu consecventă în a promova valorile democratice și statul de drept. Ceea ce apreciez împreună cu colegii mei este consecvența cu care au apărat și promovat un alt lucru: lupta cu oboseala și cu resemnarea celor care au renunțat să mai spere în adevăr și cinste. E un alt motiv pentru care azi am venit să particip la acest eveniment”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.
De asemenea, în discursul său, șefa DNA a precizat că speră ca procurorii să rămână independenți, iar independența procurorilor, a sistemului judiciar și o legislație eficientă sunt vitale pentru a lupta cu infracționalitatea și cu corupția.
„Noi, procurorii, avem datoria de a respecta și de a căuta adeăvrul, de a ne face datoria respectând legea, de a fi onești în tot ceea ce facem. Vom continua să facem acest lucru și pe viitor. Sper ca împreună cu colegii mei, ca procurorii să rămână independenți. Sper să se păstreze stabilitatea instituțională și legislativă. Sper să avem în continuare legi pe care să le putem folosi și să ne facem treaba cât mai bine. Așteptările din partea societății în ceea ce privește activitatea noastră sunt ridicate, legitime și încercăm și continuăm să ne facem treaba cât mai bine în fiecare zi. Așa cum am spus de multe ori, independența procurorilor, independența sistemului judiciar și o legislație eficientă sunt vitale și sunt premizele fundamentale pentru a lupta cu infracționalitatea, dar și pentru a lupta cu corupția, și în special cu corupția la nivel înalt. Sperăm ca aceste lucruri să nu se schimbe. Vă mulțumesc pentru acest premiu și sper că orice moment dificil pe care-l va traversa instituția noastră sau societatea noastră, prin unitate și cu speranță să-l depășim”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.
Festivitatea de decernare s-a desfășurat în Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.
Premiul „Alexandra Indrieș” s-a dat scriitorului și jurnalistului Radu Vancu, premiul pentru jurnalism civic „Oscar Berger” jurnalistului Liviu Avram, premiul „Ion Monoran” istoricului și cercetătorului Mădălin
Hodor.
Premiul „Secera și ciocanul” s-a acordat liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.