PNL, USR și PMP au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională legea privind modificarea Codului penal. Și președintele Klaus Iohannis vrea să conteste noul Cod Penal la CCR.
„Despre conținutul Codului penal modificat, voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR acest act normativ,” a precizat Iohannis într-o scurtă conferință de presă. „De asemenea, este bine de știut că și Codul de procedură penală este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut sunt în bună măsură, fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a contesta Codul penal și de procedură penală.”
El consideră pur și simplu inadmisibil modul în care a transformat PSD procedurile parlamentare.
„Ceea ce se întîmplă în aceste zile se numește dictatura majorității,” acuză Iohannis. „Este profund dăunătoare democrației. În primul rând, Parlamentul trebuie să-și dea atenția cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților și acest lucru e profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare.”
Aveți aici înregistrarea integrală a dezbaterilor din Camera Deputaților pentru modificarea Codului Penal:
Președintele PMP Eugen Tomac a anunțat, la finalul ședinței Camerei Deputaților, unde s-au votat modificările la Codul Penal, că deputatul Adrian Mocanu este exclus din PMP, după ce a dat un vot favorabil proiectului.
„Domnule președinte de ședință, vreau să anunț oficial aici în plen, că un coleg de-al nostru care a votat pentru Codul penal propus de PSD-ALDE este exclus din partid, domnul Mocanu,” a declarat Tomac. „În România s-au furat păduri, resurse, au fost devalizate bănci și nu s-a aflat niciodată cine s-a aflat în spatele acestor acțiuni. Ce ați făcut astăzi a fost să furați viitorul țării, al românilor. Am votat împotriva acestui proiect de lege.”
Un deputat PMP și nouă deputați de la grupul minorităților naționale au votat modificările Codului penal, contribuind decisiv la adoptarea proiectului de lege. Coaliția PSD-ALDE avea nevoie de cel puțin 165 de voturi pentru a trece modificările și au obținut 167. 157 aparțin parlamentarilor social democrați, insuficient pentru adoptarea noului Cod penal. Potrivit listelor nominale care au fost făcute publice, Coaliția de guvernarea a fost ajutată de următorii deputați: Adnagi Slavoliub, Csokany Petronela Mihaela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Mariana Venera, Stoica Bogdan Alin, Vasile Daniel și Vexler Silviu, din grupul minorităților nașionale și de Adrian Mocanu, deputat PMP. De la minoritățile naționale au votat împotriva modificării Codului penal doar Firczak Iulius Marian și Ganț Ovidiu, în timp ce liderul grupului, Varujan Pambuccian a fost prezent, dar nu a votat.
„De astăzi, România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea,” a declarat deputatul USR Stelian Ion după aflarea rezultatului votului. „Dumneavoastră considerați că nu este o infracțiune, ci e o faptă pe care v-o asumați și cu care v-ați mândrit. Vine și o zi de mâine cei care ați votat acest Cod al rușinii. Acest Cod NU CRED CĂ VA INTRA ÎN VIGOARE. Vom folosi pârghii, CCR, președintele, chiar și tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile, pentru că suntem de partea corectă a istoriei.”
„Uitați-vă aici și veți vedea că adevăratul program de guvernare a fost Codul penal,” acuză și deputatul PNL Raluca Turcan. „Toate asigurările pe care le-ați dat românilor în campanie, partenerilor externi, nu au fost decât de a simula bunăvoință. Astăzi, ați dat dovadă a comportamentului unei grupări cu caracter infracțional. Cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toți din majoritarea de guvernare într-o majoritate toxică pentru Româniai. Din nefericire, PSD-ALDE lucrează împotriva românilor, a propriului popor. Există un acut sentiment de deznădejde pentru că dumneavoastră ați înghenuncheat viitorul European al României. PNL va contesta la CCR acest vot, va utiliza toate pârghiile de a dejuca planurile dumneavoastră.”
În calitate de for decizional, cu 167 de voturi pentru, 97 împotrivă și19 abțineri, Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Codului penal. Inițiativa trecuse miercuri și de Senat
Puterea are nevoie de cel puțin 165 de voturi pentru ca modificările la Codul penal să treacă, anunță Dan Suciu, liderul de grup al deputaților PSD. Șase deputați PSD sunt absenți. După ședința cu ceilalți lideri, Liviu Dragnea a declarat că nu are emoții privind aprobarea modificărilor: „Vorbim după vot. Vreți să vorbim după vot?”
Înainte de reluarea dezbaterilor, la Grupul PSD din Camera Deputaților a fost convocată o ședință la care au participat mai mulți lideri ai partidului. Alături de Liviu Dragnea, au venit Mihai Tudose, Rovana Plumb, Florin Iordache, Gabriel Vlase și alți lideri PSD.
Amendamentul privind abuzul în serviciu a fost ADOPTAT în Camera Deputaților în forma aprobată și în Comisia Iordache. Dezbaterile au fost întrerupte pentru o pauză, după care se va vota întregul pachet de modificări la Codul Penal.
„Timp de 9 luni am dezbătul legile justiției, Codul penal, de procedură penală în comisia specială și până în ziua de ieri, deși PSD urma să modifice acest articol, nu ne-a pus la dispoziție niciun text,” a subliniat deputatul PNL Ioan Cupșa. „Și alaltăieri a trecut pe repede înainte un text așa cum și l-au dorit, dezincriminat partial. Doar dânșii și noi toți știm de ce îi preocupă abuzul în serviciu. Amendamentul nostru este unul formulat încă de toamna trecută, respectă întrutotul decizia CCR și toate condițiile care sunt impuse de tratatele internaționale, de Convenția de la New York.”
„Exact amendamentul este unul cu numărul 63,” a intervenit Marton Arpad, deputat UDMR. „O să vedeți că, și în cazul nostru, amendamentul nostru ne trimite la încălcare unei legi, OG sau OUG care provoacă o pagubă materială, lăsând la latitudinea judecătorului să analizeze gravitatea faptei. Totodată, menține pedeapsa de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.”
UDMR, PNL și USR au cerut respingerea modificărilor la abuzul în serviciu, dar nu au convins suficienți deputați. Articolul a fost votat în forma din comisie cu 118 pentru și 90 impotrivă.
Potrivit modificărilor, la articolul 297, alineatul (1) va avea următorul cuprins: „Art.297.- (1) Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”
Dezabaterea pe articole s-a încheiat. Toate amendamentele depuse de Opoziție la Codul penal au fost respinse în plenul Camerei Deputaților. „Dacă o bonă, contractată de dumneavoastră și lăsată acasă nu are grijă de copil, pe viitor nu va fi infracțiune,” avertizează deputatul USR Stelian Ion. „Faptul că îl lasă să moară de foame sau în frig. Dacă centrala de la Cernavodă bubuie, pe viitor nu va fi infracțiune.” Cu toate acestea, amendamentul USR a fost respins cu 64 pentru și 119 impotrivă.
„Am zis și eu ca lider de grup, a spus și președintele UDMR, că toate deciziile CCR privind prezumția de nevinovăție să fie introduse în legislația românească, pentru că altfel drepturile fundamentale ale omului sunt lezate în România,” a declarat Korodi Attila, liderul deputaților UDMR. „Ieri, am depus amendamente care credem că trebuie să fie adoptate. Sperăm ca aceste amendamente, care, chiar dacă au fost respinse în Comisie, să fie adoptate în plen, pentru că altfel NU AVEM CUM SĂ SUSȚINEM proiectul final.”
De altfel, într-un mesaj pe contul său de socializare, Korodi a explicat alegătorilor săi că UDMR NU ESTE DE ACORD cu nici unul dintre amendamentele propuse la Codul Penal.
Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru legile justiției, a explicat că un simplu sesizare depusă la Curtea Constituțională privind modificările Codului Penal nu înseamnă că Opoziția are dreptate.
„Am o precizare pentru că au fost foarte multe manipulări și dezinformare,” a spus Iordache. „Arătați-mi un singur articol care afectează independența (justiției n.red.) . N-ați reușit să o faceți. În următoarele două săptămâni, Legile Justiției vor fi PROMULGATE DEFINITIV. Acum în ceea ce privește Codul penal, veți ataca și acest Cod, dar asta nu înseamnă că dacă îl atacați aveți dreptate. Am considerat că modificarea Codului penal este necesară, la fel și Codul de procedură penală. Este vorba de 70 de articole, nu de câteva sute, pentru informarea dvs corectă, iar ele sunt în concordanță cu directivele UE. A existat o mare manipulare, dar cei care au încălcat legea vor răspunde. Dacă cineva este vinovat să meargă în fața instanței pe niște DOSARE REALE și nu pe niște dosare create pentru reglare de conturi. Vrem să revenim la normalitate în România.”
Opoziția a anunțat deja că va ataca modificările Codului penal la CCR și consideră că au doar menirea de a-l scăpa de probleme penale pe Liviu Dragnea.
„Dezbaterile de astăzi nu sunt atât despre Codul penal, sunt despre niște modele în societate.” susține deputatul USR Stelian Ion. „Există modelul meritocrației, celui care învață și respect regulile și este premiat și mai e și modelul în care prostul clasei, bătăușul, golanul școlii este premiat și adus la rang de conducător al acestei națiuni. Este și acesta un model până la urmă. Am avut 50 de ani în care liderul țării era un cizmar cu patru clase. Modificați Codul penal pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea. Dacă trei sau mai multe persoane își propun să constituie un grup infracțional pentru a asasina pe cineva, așa… ocazional, nu va fi un grup infracțional organizat, ci un grup literar, un cenaclu de poezie.”
În deschiderea dezbaterilor, PNL a solicitat eliminarea proiectului de lege de pe ordinea de zi, deoarece a fost depus prea târziu și nu au fost îndeplinite procedurile parlamentare.
„Dezbaterile în Comisia specială de modificare a legilor justiție s-au încheiat aseară, la o oră târzie. Deputații n-au avut timp să vadă tot raportul elaborat de comisia specială și, dacă acest proiect de lege nu va fi dezbătut consistent, teminic, riscăm să aruncăm țara ÎN HAOS și să o punem la dispoziția infractorilor și corupților,” a motivat deputatul PNL Raluca Turcan. „Mi-aș dori să aveți conștiința împăcată că ați urmărit fiecare articol și că ați luat la cunoștință înainte de a da acest vot nenorocit pe Codul penal. E DOLIU pentru democrația românească, dacă azi dați votul final.”
„Am aceeași solicitare,” a intervenit și deputatul USR Stelian Ion, „dar vreau să vă invoc un alt articol din regulamentul comun. Acest raport trebuie pus cu cel puțin trei zile înainte de fi supus la vot în plen. (…) Se insereaza greseli cu privire la amendamentele propuse de USR. Acest lucru trebuie corectat o comisia specială.”
Ambele propuneri au fost respinse de plen.
Găsiți AICI Textul complet al raportului Comisiei Iordache privind modificările Codului penal.
Dezbaterile pe Codul Penal în Camera Deputaților urmează să dureze o oră, la propunerea lui Florin Iordache, președintele comisiei speciale. PNL a anunțat deja că nu va vota modificările și le va ataca la Curtea Constituțională.
„PNL nu va vota propunerea de modificare a Codului Penal,” a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia specială. „PSD-ALDE, nesocotiți regulametul Camerei, nesocotiți Constituția și Convenția de la New York ratificată în 2004, dar cel mai important, nesocotiți interesele cetățenilor. Există un fir roșu atât prin procesul modificării Codului de procedură penală, cât și în cel de modificare a Codului penal și acela că urmăriți să protejați exclusiv interesele infractorilor, iar infracțiunile să fie foarte greu sau imposibil de pedepsit și să-I eliberați cât mai repede din penitenciare.”
El a precizat că modificările vor fi atacate la Curtea Constituțională.
„Aveți tupeul ca împotriva Constituției să propuneți ca o decizie a CCR să producă efecte retroactive și o faceți pentru a proteja interesele infractorilor,” a spus Cupșa. „Ne-am întrebat ca și alții, CUI FOLOSEȘTE acest demers? Folosește cumva domnului Dragnea, Tăriceanu, altor lideri PSD-ALDE, toți vizați de procese penale în care sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni pe care le-ați dezincrimat? Vă spun însă CUI NU FOLOSEȘTE. Nu folosește cetățeanului simplu. Vom ataca la CCR această lege de modificare și vă garantez acum că CCR ne va da dreptate pentru că textul are o calitate slabă, execrabilă, care conține texte neclare, contrarii, chiar și paralelisme legislative.”