Criticii inițiativei au profitat de ocazie pentru a acuza regimul Trump de militarism și tendințe autoritariste, în timp ce susținătorii acesteia au evidențiat oportunitatea celebrării carierei militare și a sacrificiului celor care și-au pus viața în slujba țării, în condițiile scăderii atractivității cu care se confruntă instituția militară, după conflictele mult prea lungi din Afganistan și Irak.
Însă, parada militară nu a mai avut loc în 4 Iulie, așa cum se preconizase inițial. Probabil că evenimentul va avea loc de Ziua Veteranilor, pe 11 noiembrie 2018. Rămâne de văzut în ce mod, cauzele și consecințele dezbaterilor privind conceptul de organizare a unui astfel de eveniment cu relevanță majoră pentru politica de apărare și securitate a Statelor Unite, se vor reflecta în deciziile pe termen mediu și lung ale actualei administrații de la Washington, fiind cunoscut impactul acestor decizii
asupra ordinii și securității globale.
Un val de critici s-a ridicat din partea oponenților președintelui Donald Trump, atunci când, motivat de admirația pentru parada militară de Ziua Franței la care a participat ca invitat special, în iulie 2017, la Paris, anunța intenția sa de a organiza un astfel de eveniment, cu ocazia Zilei Americii, la Washington. Contestările au acaparat toate zonele tradiționale de dezbatere politică din capitala americană, de la ideologie la morală sau de la promisiunile electorale la pragmatismul de tip capitalist al noii administrații. Acuzele la adresa președintelui Trump au mers de la etichetarea oricărei intenții de etalare festivistă a capacităților de apărare americane drept expresie a profilului militarist al unei administrații aflată în pragul alunecării spre totalitarism, până la utilizarea apelativului „petit-fascist” pentru un președinte deja considerat ca fiind mult prea mult influențat de susținătorii dreptului de deținere a unei arme în fiecare cămin american.
Mai mult, după cum consemna The Washington Post în luna februarie, anunțarea publică a intenției de organizare a paradei militare pe 4 Iulie a fost speculată de adversarii președintelui Trump pentru a reaminti că, deși acesta „nu a îmbrăcat niciodată uniforma militară”, „nu a ezitat să satureze administrația sa cu generali, pentru beneficii de imagine”. Totodată, a fost punctat și costul ridicat al unui astfel de eveniment, în condițiile în care proiecte mult mai urgente ale Pentagonului, inclusiv cele care îi privesc pe veterani, așteaptă încă finanțare.
(Citește continuarea pe www.monitorulapararii.ro)
(Conferențiar universitar dr. Niculae Iancu este fost rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”).