Încă de ieri, doamna ambasador Hutchison, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO (respectabila doamnă e cu doar cinci ani mai bătrână decât Alianța – are 75), își tweetuia nerăbdarea de a-i ura bun venit lui POTUS, la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc la jumătatea săptămânii viitoare. (Potus e prescurtarea telegrafică pentru Președintele Statelor Unite, iar FLOTUS – prescurtarea pentru Prima Doamnă).
Kay Bailey Hutchison a rezumat agenda acestui Summit: „burden-sharing, strengthening deterrence & defense & fighting terror”. Cel mai important punct pe ordinea de zi, burden-sharing, traduce în cifre obsesia lui Donald J. Trump – partajarea echitabilă a responsabilităților (în primul rând, cheltuieli pentru apărare).
În urmă cu câteva zile, președintele Americii trimisese notă „de avertizare” Belgiei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei și Canadei. Subiectul: nerespectarea angajamentului de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare. România se află între cele opt state care și-au respectat angajamentul, alături de (firește) Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia, Estonia, Lituania și Letonia.
Epistolele lui Trump sunt motive de îngrijorare în plus pentru ce le va spune imprevizibilul POTUS aliaților săi și argumente pentru cei care prevăd o încordată reuniune la nivel înalt, care ar putea adânci tensiunile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite.
Vor fi dispuse țările membre să aloce mai mulți bani pentru apărare? Vor percepe presiunile exercitate de Donald J. Trump ca obligativitatea de a hrăni așa numitul complex militar-industrial, care e interesat să-și lichideze din stocuri pentru a investi în noile tehnologii?
Restul e mai ales spectacol, show-ul telegenicului președinte al Americii, care a câștigat campania electorală inclusiv cu declarațiile dure la adresa Uniunii Europene și a NATO – Alianță pe care o cataloga drept „depășită”. Luna trecută, la reuniunea G7 (Grupul țărilor puternic industrializate) – alt scandal – declarase că „NATO e la fel de rea ca NAFTA” (Acordul de Liber Schimb în America de Nord, din care în repetate rânduri a amenințat că se retrage). „[NATO] e mult prea costisitoare pentru Statele Unite”.
Dintr-un punct de vedere (am mai explicat asta), Donald J. Trump are dreptate: Europa a prosperat sub umbrela de securitate a Americii, cu cheltuiala acesteia.
Se înșeală cei care consideră că declarațiile, oricât de amenințătoare, ale liderului de la Casa Albă vor șubrezi NATO. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord e o alianță politico-militară, iar dacă, la nivel politic, se pot face declarațiile cele mai stranii, la nivel militar există o cooperare strânsă și o rigoare pe care umorile decidenților politici nu le vor putea șubrezi. Nu în viitorul previzibil.
Mai interesantă decât Summitul de la Bruxelles e, în această conjunctură geopolitică, întâlnirea din 16 iulie dintre Trump și președintele Rusiei, principalul inamic al Alianței.