Ciumbrudul este o localitate din județul Alba, cu tradiție de zeci de ani în cultivarea trandafirilor, fiind cel mai mare furnizor de butași din România. Cultivatorii din zona Ciumbrudul aprovizionează 80-90% din piața de butași de trandafiri din țară. Au peste 70 de soiuri, cultivate pe mai bine de 15 hectare de teren și susțin că trandafirii rămân o afacere bună, cu un profit între 20 și 25% din investiția inițială. Cultivarea trandafirilor este o afacere din care banii se scot după doi ani.
Tradiția creșterii trandafirilor s-a moștenit din tată în fiu, la Ciumbrud. Producătorii de aici sunt principalii furnizori pentru marile hipermarketuri. Altă parte din marfă înfrumusețează parcurile din marile orașe sau curțile oamenilor care aleg să cumpere direct de la producător.
„Prețurile au rămas aceleași de 10 ani,” spune cultivatorul Andrei Molnar.
„Cândva a fost profitabilă, acum mai puțin. Problema este că s-au înmulțit foarte mult producătorii, nu numai autohtoni, ci și în Europa și suntem un pic bombardați de marfa adusă de afară”, adăugă Andrei Molnar.
Agricultorii români se confruntă cu o concurență foarte mare din țările Uniunii Europene, iar cumpărătorii vor prețuri tot mai mici.
La un hectar de trandafiri cultivat, dacă toate sunt în regulă, iar anul nu este nici secetos, nici cu probleme din cauza intemperiilor, un comerciant poate culege în jur de 60.000 de plante, calitatea întâi.
„Trebuie socotit că doi ani lucrezi, investești, bagi bani în materialul de plantare, în portaltoi, apoi în altoi, în materiale de stropit, în altoire, în material de legat, în lucru, prășit, munci mecanice, până poți să vinzi butașul respectiv, ” explică Andrei Molnar. „În fiecare an plantăm și în fiecare an scoatem, dar ceea ce plantez anul acesta în primăvară, scot anul următor în toamnă. Acum, în fiecare an plantezi și în fiecare an scoți, dar primii doi ani sunt mai grei pentru că tot investești și nu scoți nimic.”
Trandafiri din Ciumbrud sunt exportați în Italia, Polonia și Ungaria, însă cel mai mult se vând pe piața internă, prin marile lanțuri de hipermarketuri, spune producătorul Bakk Emeric Levente.
Producătorii de butași de trandafiri nu sunt pregătiți, deocamdată, să comercializeze florile propriu-zise, deoarece pentru creșterea și întreținerea acestora, au nevoie de sere performante.
În fiecare an, în ultimul weekend din luna iunie, în parcul de la Ciumbrud se organizează „Ziua Rozelor”, în cadrul căruia sunt expuse zeci de soiuri de trandafiri.
Ciumbrudul mai este denumit de localnici „Capitala neoficială a trandafirilor” din România.
Foto: Primăria Municipiului Aiud / Facebook