Tigrul de pluș al lui Darius Vâlcov

Tigrul de pluș al lui Darius Vâlcov
Publicat: 19/07/2018, 17:44

Am depășit, anul trecut, Grecia la PIB și, în curând, vom depăși Cehia, Portugalia, iar în câțiva ani, Finlanda, spune consilierul premierului. Și? Cui folosește?

Economia României face, într-adevăr, parte din plutonul țărilor UE cu un PIB de talie mică spre medie, care atacă pragul valorii de 200 de miliarde de euro.

La nivelul lui 2017, Grecia a avut un PIB de 177,7 miliarde de euro, România – unul de 188 miliarde de euro, Cehia de 191 miliarde, Portugalia de 193 miliarde, iar Finlanda un PIB 223 miliarde de euro.

Dacă am socoti cât din acest PIB revine fiecărui locuitor, am avea însă o surpriză. PIB/capita a fost, anul trecut, în Grecia (țară pe care am depășit-o la PIB, ca întreg), de 16.600 de euro, față de 9.600 de euro în România. Adică cu 73% mai mare! Cehia a avut un PIB/capita de 18.100 euro, mai mare cu 85% decât al României, deși PIB-ul ei global a fost în 2017 mai mare ca al României cu doar cu 1,5%. Cu un PIB/capita de 19.700 de euro, Portugalia a fost cu 95% peste România, la acest indicator, în vreme ce Finlanda, cu un PIB/capita de 40.600 de euro, nici nu poate intra în discuția asta. Atunci ce depășim, de fapt?

Știm că PIB-ul este un instrument care ne permite să comparăm economiile între ele. Este un instrument din ce în ce mai contestat de economiști, pentru că nu poate cuprinde date relevante din societate despre nivelul de educație, condițiile de muncă, de securitate. Dar, deocamdată, nu avem nimic altceva la îndemână. Mai avem însă, când vorbim de PIB, un alt instrument care măsoară mai bine bunăstarea unei țări, anume PIB-ul raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), care armonizează nivelul prețurilor în diferitele țările pe care le compară, făcând ceva mai clară opinia despre nivelul de bunăstate al unei țări. La acest capitol, România a trecut anul trecut peste Croația (PIB/capita de 11.800 de euro) pentru că prețurile au rămas relativ jos, în vreme ce salariile au crescut puternic. Acum însă inflația a ajuns în România la peste 5%, ceea ce înseamnă, că, în termeni reali, veniturile oamenilor sunt diminuate cu acest procent, iar BNR nu se sfiește să spună, în minuta ședinței de politică monetară, din 4 iulie: „Consumul privat a continuat să fie principalul determinant al avansului PIB, dar cu o contribuție considerabil diminuată, dată fiind scăderea amplă a dinamicii sale anuale, având printre posibile explicații accentuarea reculului încrederii populației și pierderea severă de ritm suferită de venitul disponibil real al populației (din cauza inflației – n.n.).” Prin urmare, nu ar fi de mirare, dacă PIB/capita în PPS ar fi în recul anul acesta.

România a avut, anul trecut, un PIB/capita în PPS de 63% din media UE (un salt de cinci puncte față de 2016). Dar Grecia, pe care am depășit-o anul trecut la PIB-ul global, a avut un PIB/capita în PPS de 67% din media UE, peste România, deci. Portugalia a avut un PIB/capita în PPS de 77% din media UE, Cehia de 86%, iar Finlanda de 109%.

Se vede, prin urmare, că, în doi – trei ani, să spunem, România ar putea depăși PIB-ul Cehiei și pe cel al Portugaliei și, în șase-șapte ani, pe cel al Finlandei, pentru că are o creștere economică mai bună. Dar, în zece ani de la integrare, PIB-ul/capita al țării a avansat cu doar 35%, de la 7.100 de euro în 2008, la 9.600 de euro în 2017, vreme în care Finlanda nu a stat pe loc și a crescut, la acest indicator, cu 11%.

Când ajungi, în acest ritm, de la un PIB/capita de 9.600 de euro (România), la un PIB/capita de 40.600 de euro, al Finlandei? Sau de la un PIB/capita în PPS, de la 63% din media UE (România), la unul de 109% din media UE (Finlanda)?

Iată și din ce motiv, în ciuda creșterii economice bune din ultimii ani, a creșterii ușoare a bunăstării, din România vor pleca și în anii următori zeci de mii de oameni. Pentru că diferențele sunt prea mari, iar distanțele din ce în ce mai mici.

Vâlcov susține că România are drept model Irlanda. Dar Irlanda a inversat trendul migrației abia în ultimii 20 de ani și după ce nivelul ei de viață l-a depășit pe cel din țările avansate (184% din media UE, PIB/capita în PPS). Cât a fost săracă, a trebuit să suporte depopularea masivă. Și fenomenul a durat cam 100 de ani. Poate la noi nu va fi la fel de dramatic, dar trebuie să punem răul în față.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?