Expoziția „Constantin Brancusi Sculpture„, deschisă duminică la MoMA, își propune să pună în valoare cele 11 sculpturi semnate de Brâncuși aflate în colecția instituției din New York.
Pentru prima dată, lucrările sunt prezentate publicului alături de filmări, desene ale artistului și fotografii care redau relațiile lui cu prieteni și colecționari celebri.
„Reiese un portret al artistului care și-a asumat riscul să abordeze forma cu o inventivitate care a schimbat cursul artei ce i-a urmat”, spun creatorii evenimentului.
Muzeul amintește de primaexpoziție a sculptorului în SUA, când cineva a scris cu privire la operele acestuia că erau „răscolitoare, atât de răscolitoare încât au schimbat complet atitudinea multor newyorkezi minunați față de o întreagă ramură a artei”.
Printre materialele inedite, curatoarele Paulina Pobocha și Mia Matthias amintesc și de colecția de discuri păstrată de Brâncuși, cu ocazia expoziției deschise până în ianuarie 2019, MoMA lansând o listă de piese dintre cele adunate de artist. Printre preferințele lui Brâncuși se numără fragmente din compoziții semnate de Johann Sebastian Bach, Igor Stravinsky, Erik Satie și Pierre Boulez, dar și piese interpretate de Benny Goodman, Cab Calloway și orchestra sa ori de Fletcher Henderson și Sophie Tucker.
Muzeul a încărcat o listă a pieselor preferate de Brâncuși în aplicațiaapple store care poate fi ascultată aici. De asemenea, lista se găsește și pe contul Spotify al muzeului american.
Constantin Brâncuși (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor român cu contribuții majore la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.