Îmbujorată și înzorzonată, premierul Dăncilă ne prezenta, în urmă cu câteva zile, un tablou al economiei duduind de bucurie: venituri în plus la buget, plus 12%, lefuri mâncate cu polonicul, investiții fără număr. Atât i s-a turnat în urechi mângâieri, încât „Împărăteasa” chiar a crezut că a primit – odată cu șefia guvernului – haine noi.
Nu a trecut o săptămână și totul s-a prăbușit. Veniturile statului au crescut cu 12,6%, așa cum indică execuția bugetară, dar nu pentru că economia duduie, ci pentru că Finanțele au amestecat subvențiile agricole cu veniturile din taxe. Dacă s-ar scădea cele cinci miliarde de lei subvenții, din veniturile consolidate, la șase luni, creșterea ar fi de doar 4,2%. Cifra reală pe care Viorica Dănciă nu a prezentat-o este o scădere, la șase luni, a veniturilor fiscale cu 0,1%.
Să ai o creștere a veniturilor cu doar 4,2%, la șase luni și creșteri de 19% la cheltuieli, asta nu este un lucru bun. Și se vede în deficite. Deficitul bugetar a ajuns, la șase luni, la 15 miliarde de lei. Niciodată nu s-a mai întâmplat, în ultimii ani, ca deficitul bugetar să fie atât de mare în primul semestru. Iar cheltuielile continuă să crescă. În iunie, față de iunie trecut, salariile la stat au crescut cu 34%, iar cheltuielile sociale cu 30,7%.
Vestea proastă pentru guvern este că va trebui să facă o rectificare negativă și nu una pozitivă, cum se laudă Finanțele. Va trebui, prin urmare, să taie zdravăn din cheltuieli – cel mai probabil de la investiții. Dacă nu, va trebui să depășească deficitul bugetar de 3% din PIB, cum s-a angajat guvernul în relația cu UE.
Triumfalismul guvernului este apă chioară.
Nu va trece mult și Împărăteasa se va întoarce la hainele ei cele vechi. În orice caz, mai bine cu haine ponosite, decât fără haine, ca în poveste și acoperită de râsul tuturor, pe deasupra.