Prima pagină » Știri externe » Casa și arhiva privată ale regizorului Theo Angelopoulos, distruse de flăcări

Casa și arhiva privată ale regizorului Theo Angelopoulos, distruse de flăcări

Casa și arhiva privată ale regizorului Theo Angelopoulos, distruse de flăcări
Casa și arhiva privată ale regretatului regizor grec Theodoros Angelopoulos au fost distruse de flăcări, în incendiile care au devastat Grecia săptămâna aceasta, anunță New Greek TV. Vezi FOTO.

Casa în care a locuit Theo Angelopoulos, situată în Mati, la 29 de kilometri de Atena, a căzut pradă flăcărilor, a declarat văduva cineastului pentru presa elenă.

Phoebe Angelopoulos a dezvăluit faptul că incendiul a distrus și arhiva privată lăsată de regizor.

„Toată corespondența pe care a purtat-o cu persoane celebre, toate cărțile pe care le avea cu dedicații de la scriitori, tot ce era în birou a fost distrus. Fiica mea, Katerina, a salvat o cutie care conține documente legate de filmul «Thiasos»”, a mai spus aceasta.

Regizorul Theo Angelopoulos a murit la vârsta de 76 de ani, în ianuarie 2012, într-un accident de mașină, în timpul filmărilor pentru ultimul său lungmetraj, „The Other Sea”.

Născut în aprilie 1935, la Atena, Theo Angelopoulos a fost regizor, scenarist, producător și actor.

Angelopoulos – celebru pentru stilul de filmare lent, similar scenelor dintr-un vis, structuri narative marcate de ambiguitate și pauze lungi – a fost recompensat cu numeroase premii pentru peliculele sale, mai ales în festivalurile europene.

În 1995, el a câștigat marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, pentru filmul „Privirea lui Ulise/ Ulysses’ Gaze”, în care au jucat Harvey Keitel, dar și Maia Morgenstern. Trei ani mai târziu, el a primit și premiul Palme d’Or, pentru „Eternity and a Day”.

Și-a început cariera cu filmul „Reconstruction”, în 1970, și apoi a realizat o serie de filme politice despre Grecia modernă: „Days of ’36” (1972), pentru care a primit premiul FIPRESCI la Festivalul de film de la Berlin, „The Travelling Players” (1975), pentru care a primit trofeul Sutherland din partea British Film Institute și premiul FIPRESCI la Cannes, și „The Hunters” (1977). Pentru „Trilogia – Lunca plângătoare/ Trilogy: The Weeping Meadow” a fost recompensat, în 2004, cu premiul FIPRESCI din partea Academiei de film europene, în timp ce pentru „Landscape in the Mist” a câștigat un Leu de Argint, la Veneția, în 1988.

Foto: Film Kafasi/ Twitter

 

Autor

Citește și