După ce premierul Vasilica era cât pe ce să dea foc Balcanilor, pur și simplu fiindcă a încercat să-și lumineze canistra minții cu bricheta, subordonatul său de la Apărare îi calcă respectuos pe urme.
Problema lui Mihai Fifor nu e că a greșit, pur și simplu, un termen. Se întâmplă și la grade mai mari.
Problema e că întreaga construcție retorică pe care a ridicat-o ieri într-un talkshow conduce fie spre ideea că pricepe anapoda ceea ce ar trebui să gestioneze (n-ar fi nici primul, nici ultimul, în acest Guvern de gogomani), fie că – greu de crezut – e chitit să facă jocul rușilor.
Nu faptul că a declarat cu mândrie că la baza militară de la Deveselu, americanii ne-au plantat rachete balistice – ar fi putut fi considerat un act ratat și corectat rapid: viceversa – sistemul de apărare anti-rachetă are interceptori care pot distruge rachete balistice. În loc să facă asta, ministrul Fifor, foarte atent cu imaginea lui, s-a repezit să furnizeze un drept la replică a cărui concluzie e că a fost… interpretat greșit („în cel mai rău caz”). Abia cu această precizare scoate cuiul de la grenada propriei prostii și se detonează, cu NATO cu tot (România fiind demult în aer).
Aseară însă, fluturase vitejește scutul antirachetă sub nasul Rusiei: „Evident că niciodată președintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilități militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată președintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice (…)”.
Nu e loc de interpretare. Fifor n-a vorbit despre scut în general, poticnindu-se în „rachetele balistice”. Și nu l-a invocat pe Ayatollahul Khamenei, ci pe președintele Rusiei.
Vladimir Vladimirovici poate să fie mulțumit. Același lucru a spus și el, au spus-o și miniștri lui, în repetate rânduri, pe un ton belicos: sistemul antirachetă din România e îndreptat împotriva Rusiei și nu împotriva Iranului.
„Sistemul antirachetă de la Deveselu nu e îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva Iranului („acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei (…) atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale rusești” – Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord).
Ani de zile de argumentații ale experților români, ale experților NATO, ale celor din Pentagon și ale celor din Strada Izvor, au fost spulberați de un politruc vanitos, amator de anafore.
După ce a jucat bâza cu Putin și până când presa rusească va începe să titreze „România a recunoscut…” (din titlu nu va lipsi cuvântul-cheie NATO), îi sugerez lui Mihai Fifor să-și găsească un alibi. De pildă că aseară, în emisiune, n-a fost el (care depunea încă un buchet de flori la monumentul ostașului sovietic), ci Dănuț Andrușcă, unul care nu face deosebirea între ministere și nimerește mereu la Apărare, fiindcă are mai puține silabe de citit.