Pontiful a înscris în catehismul Bisericii Catolice opoziția categorică față de pedeapsa cu moartea.
Versiunea din 1992 a catehismului Bisericii Catolice nu excludea explicit pedeapsa capitală în cazuri extreme.
„Biserica învață, în lumina Evangheliei, că pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, întrucât atacă inviolabilitatea și demnitatea persoanei; Biserica se angajează cu determinare să acționeze pentru abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume”, se arată în noua versiune a Catehismului Bisercii Catolice (nr. 2267), aprobată de Papa Francisc.
În versiunea în italiană, textul folosește expresia „măsură inadmisibilă”, ca și în germană, engleză, spaniolă și portugheză. Doar traducerea în franceză vorbește de o măsură „inumană”.
Biserica Romano-Catolică s-a opus și până acum pedepsei cu moartea, dar, ca excepție, considera că aceasta se putea aplica doar „dacă ar fi singura modalitate posibilă de apărare a vieților oamenilor de un agresor nedrept”.
„Mult timp, aplicarea pedepsei cu moartea de către autoritățile legitime, după un proces normal, a fost considerată o reacție adecvată la gravitatea unor delicte și o modalitate acceptabilă, chiar dacă extremă, pentru apărarea binelui comun. Astăzi, a devenit din ce în ce mai clar că demnitatea persoanei nu se pierde nici măcar după comiterea unor crime foarte grave. În plus, s-a răspândit o nouă înțelegere a sensului sancțiunilor penale la nivelul statului. Au fost instituite sisteme mai eficiente pentru detenție, care le garantează apărarea tuturor cetățenilor, fără a-l priva definitiv pe autorul faptei de posibilitatea de a se reabilita”, argumentează Vaticanul.
Înaltul Pontif s-a declarat în nenumărate rânduri împotriva pedepsei capitale, în 2016 a spus:”Fac apel la conștiințele celor care guvernează, să ajungă la un consens internațional în vederea abolirii pedepsei capitale”, le-a spus el credincioșilor. „Porunca «să nu ucizi» are valoare absolută și se aplică atât celor nevinovați cât și vinovaților”.
Papa a aprobat aceste modificări pe 11 mai, în timpul unei audiențe cu prefectul Congregației pentru doctrina credinței.
Foto: Hepta