Prima pagină » Știri » Iohannis sesizează la CCR un CONFLICT juridic între premier și președinte, după ce premierul Dăncilă a ales să-și delege atribuțiile în concediu

Iohannis sesizează la CCR un CONFLICT juridic între premier și președinte, după ce premierul Dăncilă a ales să-și delege atribuțiile în concediu

Iohannis sesizează la CCR un CONFLICT juridic între premier și președinte, după ce premierul Dăncilă a ales să-și delege atribuțiile în concediu
Klaus Iohannis cere, vineri, Curții Constituționale să soluționeze un conflict juridic între premier și președinte, după ce Viorica Dăncilă și-a delegat atribuțiile în perioada 6-13 august. Dacă vrei să afli mai multe informații, citește articolul următor.

Vicepremierul Paul Stănescu, desemnat să preia conducerea Guvernului în perioada 6-13 august, a declarat, vineri, că atât el cât și prim-ministrul vor respecta decizia CCR în cazul cererii de soluționare a conflictului juridic președinte – premier pe tema interimatului la Palatul Victoria.

„E decizia președintelui, sigur că doamna prim-ministru, bineînțeles și eu, vom respecta decizia Curții Constituționale. Altceva nu pot să vă spun la această oră. Eu cred că în acest conflict Curtea Constituțională va da o decizie cât mai repede și sigur că cu toții respectăm deciziile Curții Constituționale. Toți trebuie să respectăm Constituția și legile țării, indiferent cum ne cheamă și indiferent ce funcții deținem la un moment dat în statul român”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu va exercita, în perioada 6-13 august, atribuțiile premierului Viorica Dăncilă privind conducerea operativă a Executivului, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial.

Surse guvernamentale au spus, pentru MEDIAFAX, că prim-ministrul Viorica Dăncilă se află în acea perioada în concediu de odihnă.

„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată în sesizarea președintelui Klaus Iohannis.

Sesizarea este făcută ca urmare a deciziei premierului Viorica Dăncilă de a-și delega atribuțiile în perioada 6-13 august 2018, viceprim-ministrului Paul Stănescu. Klaus Iohannis acuză faptul că delegarea nu a fost anunțată și la nivelul președintelui.

„Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituțional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituție. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremația Constituției, precum și principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale”, se mai arată în sesizarea de la CCR.

Astfel, conflictul juridic de natură constituțională rezidă în mod direct din textul Constituției, respectiv din dispozițiile art. 107 alin (1) – (3) coroborate cu cele ale art. 85 alin. (1), anunță Administrația Prezidențială, ce prevăd:

– Art. 85 alin. (1) – Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

– Art. 107 alin. (1) – (3) – (1) Primul-ministru conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuțiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaților sau Senatului rapoarte și declarații cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate. (2) Președintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru. (3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern.

„Problema de drept ce trebuie dezlegată de Curtea Constituțională vizează posibilitatea prim-ministrului de a desemna un alt membru al Guvernului în vederea exercitării cu caracter temporar a atribuțiilor de prim-ministru, în condițiile în care Președintele României are, potrivit art. 107 alin. (3) din Constituție, competența de a desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, în situația în care prim-ministrul se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, aspect ce se subsumează unui raport de drept constituțional pur. În acest cadru, Curtea Constituțională urmează să analizeze și să stabilească întinderea și conținutul sintagmei „imposibilitate de a-și exercita atribuțiile” din cuprinsul art. 107 alin. (3) prin raportare și la art. 110 alin. (2) din Constituție. Fiind în prezența unor raporturi constituționale între Prim-ministrul României și Președintele României, dezlegarea prezentei probleme litigioase nu intră în competența altor autorități și instituții publice, ci doar în competența de soluționare a Curții Constituționale, în conformitate „, solicită președintele.

 

Autor