Numită și „Vila neodihnei”, în actualul Muzeu de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” sunt expuse costume, obiecte de ceramică, mobilier tradițional, icoane pe sticlă și pe lemn. Toate acestea au fost colecționate de medicul legist Nicolae Minovici, iar unele au fost create chiar în atelierele regale.
Construcția a început în anul 1905 și a fost realizată de arhitectul și inginerul român de origine armeană Hristea „Cristofi” Cerchez, care a definitivat-o în anul următor. Anterior, Nicolae Minovici a mers împreună cu arhitectul în zona Olteniei, unde au găsit sursă de inspirație pentru viitoarea Vilă Minovici, ridicată pe trei nivele – parter, etaj și mansardă.
„Vila a fost construită într-un stil neoromânesc. Este un stil care își face apariția la începutul secolului al XX-lea, în primele două decenii, și îmbină elemente din arhitectura tradițională, dar și cea zonală. Casa are la bază declinarea temei culei. Cula era o clădire fortificată din Oltenia și care ajuta cumva la apărarea și protecția celor din interiorul ei în perioadele de instabilitate”, a declarat într-un interviu acordat Descoperă Silvia Zamfir, muzeograf Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”.
Terasa de la etajul vilei este împărțită în două. O parte este alcătuită din balconul de tip logie. Cristofi Cerchez, ce avea studii la Milano, a fost influențat în crearea ei de arhitectura italienească. Cealaltă parte a terasei are ca influență prispa românească, având stâlpi din lemn sculptați cu motive populare. „În felul acesta se vede mult mai bine aici stilul neoromânesc”, afirmă Silvia Zamfir.
Vila Minovici, ce se înalță pe două nivele și mansardă, a fost deschisă în 1906, ca muzeu privat, de către cel căruia îi poartă numele. A funcționat ca muzeu privat până în 1937, când Nicolae Minovici o donează Primăriei București, cu întreaga colecție din ea. „El și-a donat aproape întreaga avere. Era un om filantrop cumva și încerca să le ofere și celorlalți oameni ceea ce el a reușit să strângă”, precizează muzeograful.
În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri,Descopera.rote invită să cunoști, prin intermediul campaniei „Case de poveste„, istoria unor clădiri impresionante și a oamenilor ei.