Prima pagină » Economic » Economia A CRESCUT semnificativ în trimestrul a doilea, dar pentru guvern este INSUFICIENT și vor urma TĂIERI DE CHELTUIELI

Economia A CRESCUT semnificativ în trimestrul a doilea, dar pentru guvern este INSUFICIENT și vor urma TĂIERI DE CHELTUIELI

Economia A CRESCUT semnificativ în trimestrul a doilea, dar pentru guvern este INSUFICIENT și vor urma TĂIERI DE CHELTUIELI
Creșterea economică, SUB prognozele guvernului. Nota de plată SE APROPIE. Iulian Anghle analizează SOLUȚIILE rămase: tăierea cheltuielilor sau depășirea deficitului bugetar acceptat de UE

Bugetul general consolidat (toate veniturile statului) ar trebui să adune, în acest an, în visterie, 294 de miliarde de lei, adică cu aproximativ 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Toate cheltuielile statului sunt programate (după prima rectificare bugetară) la 322 de miliarde de lei, adică  cu 28 de miliarde de lei sub venituri, ceea ce corespunde unui deficit bugetar (cheltuieli peste încasări) de 2,97% din PIB. Problema pentru buget e că acest calcul este făcut pe o creștere economică de 5,5%, în vreme ce creșterea în primul semestru este de 4%. Este o creștere bună pentru economie, dar insuficientă pentru buget. 

Prin urmare, una din două: ori guvernul taie din cheltuieli, ori depășește deficitul bugetar de maximum 3% din PIB permis în UE, cu riscut de a intra în vizorul instituțiilor europene.

De unde să tai? De la salarii, nu se poate, fără riscuri politice majore. Cheltuielile de personal ale statului au crescut, în primele șase luni, cu 24,4%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În iunie, față de iunie 2017, ele au crescut cu 35%. De asemenea, cheltuielile sociale, care includ și pensiile, au crescut, în primele șase luni, față de primele șase luni din 2017, cu 14%. Cheltuielile, pe primele șase luni din an, au crescut cu 19%, dar veniturile au avansat cu doar 12,6%. Deficitul bugetar a ajuns, în primele șase luni, la 15 miliarde de lei, pentru că cheltuielile cresc amețitor peste venituri. Iar creșterea așteptată de 5,5% pe care s-a construit bugetul, nu se întrevede la orizont.

În trecut, în fața unei astfel de situații, guvernul tăia din cheltuielile de investiții. Acum, acestea sunt atât de jos încât aproape nu mai ai de unde să tai. Cel mai probabil, cred economiștii, guvernul își va asuma riscul și va depăși deficitul bugetar de 3% din PIB, limita maximă acceptată în UE.

Economia încetinește pentru că stimulii care au stat la baza creșterii puternice de anul trecut, de 6,9% – reducerea de taxe și creșterea de salarii – își epuizează conbustibilul.

Nota de plată se apropie. Pentru că este greu să finanțezi, pe o creștere economică sub anticipări, toate planurile la care te-ai angajat, de la  majorări de salarii și pensii la reduceri de taxe”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Mai este și soluția unor noi impozite pentru creșterea veniturilor, dar și aceasta este riscantă pentru guvernul PSD. Situația fusese anticipată de economiști, dar guvernul nu a ținut seama de avertizări, iar acum trebuie să găsească o soluție de avarie pentru că venituri în plus nu mai are de unde să adune, în vreme ce promisiunile, în primul rând salariale, cu greu pot fi luate înapoi.

 

Citește și