Lacrimogenele folosite de jandarmi, ÎN STANDARDELE EUROPENE. Producătorii asigură că NU au efecte pe termen lung

Lacrimogenele folosite de jandarmi, ÎN STANDARDELE EUROPENE. Producătorii asigură că NU au efecte pe termen lung
Publicat: 16/08/2018, 09:20
Actualizat: 26/03/2019, 02:13

„Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate și să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. (…) Din păcate intenția de a liniști populația care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piață Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune și o dezinformare din partea noastră. Interpretarea și mai absurdă este că ținem partea Jandarmeriei importriva populației sau că am executat ordine politice și că acest comnuicat este unul politic”, a scris Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe Facebook.

Acesta a mai spus că, dacă cineva s-a simțit lezat de acea informare, își cere scuze, însă, știința este una pentru toți ea neputând fi aplicată diferențiat după dorințele unora sau altora.

„Înainte să publicăm acest comunicat ne-am consutlat cu fabricanții pe de o parte că să ne asigurăm de natură substanței care a fost utilizată și să nu ne bazăm numai pe informațiile interne. Totodată, pe lângă documentarea și datele obținute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialiștii renumiți în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. (…) După publicare pe site-ul DSU au fost multe comentarii și jigniri la adresa noastră însă conținutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid și anume dacă nu aveți simptome sau probleme care să va îngrijoreze nu trebuie să va prezentați la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă științific că ați fost expuși la substanțele respective consultându-va la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declarația pacientului”, a mai spus Raed Arafat.

Departamentul pentru Situații de Urgență a luat legătura cu fabricanții gazelor lacrimogene folosite în Piața Victoriei în 10 august, iar aceștia au confirmat că se încadrează în standardele europene.

„În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale. În cursul zilei de astăzi (miercuri,n.r.), conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume”, anunță reprezentanții DSU.

În același mesaj se mai arată că în ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman sunt de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și dacă aceasta are loc într-un spațiu închis.

„Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic șinu există medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă. În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația excepțională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic”, mai spune DSU.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu