Persoane cu proceduri judiciare vor să producă UN CARAMBOL ÎN JUSTIȚIE. Procurorul general contraatacă la anunțul privind evaluarea

Persoane cu proceduri judiciare vor să producă UN CARAMBOL ÎN JUSTIȚIE. Procurorul general contraatacă la anunțul privind evaluarea
Publicat: 26/08/2018, 17:54

Procurorul general Augustin Lazăr crede că decizia ministrului Justiției de a declanșa procedura evaluării sale reprezintă dovada faptului că persoane cu „proceduri judiciare” au nevoie să se producă un carambol judiciar și să subordoneze Justiția, ce s-a vădit a fi independentă în anchete.

„Desigur că a fost un anunț brusc, care părea să fie să fie oarecum împotriva cursului unei relații de comunicare pe care ministrul Justiției dorea să o dezvolte cu noi. Aveam impresia că, în urma revocării procurorului-șef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiție conform atribuțiilor pe care le are și să aibă o relație armonioasă cu Ministerul Public. În ultima discuție pe care am avut-o așa părea. Și dintr-o dată, brusc, au apărut niște nevoi ale cuiva, ale unor persoane care am înțeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această TEMĂ FALSĂbrusc, tema pretinsei descoperiri recente de cineva care este chemat să răspundă penal a unor protocoale a Ministerului Public, o altă instituție a statului român, cu SRI”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr la RFI.

Lazăr subliniază că de existența celor două protocoale cu SRI se știa de multă vreme, iar ministrul Justiției și CSM au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

„Nimic nu este surprinzător pentru un om rațional și dintr-o dată cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar. Nevoia imperioasă este clară de a subordona justiția independentă, care se vădește a fi imparțială în ceea ce se face în aceste momente. De a subordona Ministerul Public, care se vădește a fi imparțial în anchetele sensibile pe care le desfășoară acum”, a mai spus Augustin Lazăr.

Întrebat cine are nevoie să producă un carambol judiciar, procurorul general a răspuns: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare și cine nu are”.

Procurorul generalva publicaluni toată corespondența purtată cu CSM și cu ministrul Tudorel Toader în ceea ce privește protocoalele.

Sâmbătă, ministrul Justiției Tudorel Toader anunțase pe Facebook, că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității desfășurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

Tot în interviul pentru RFI, procurorul general Augustin Lazăr a acuzat că se manipulează cifrele prezentate de către Inspecția Judiciară privind dosarele în care au fost anchetați magistrații. De fapt, că aceste cauze sunt deschise deoarece inculpații au depus plângeri.

„Se face caz și se manipulează foarte mult o cifră care a fost cerută de Inspecția Judiciară Direcției Naționale Anticorupție cu mai multe mii de procurori și judecători care – pasămite – ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeți că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu O CIFRĂ MAI MARE de judecători și de procurori care – pasămite – au avut dosare la Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toți inculpații și-au însușit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiție. Niciun inculpat nu a evitat să depună plângere împotriva polițistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acțiunea penală și a judecătorului sau judecătorilor – fiindcă în complet sunt mai mulți judecători – care, pasămite, în mod abuziv i-au condamnat. Și așa avem noi mii de dosare în baza liberului acces la justiție care este înțeles în această manieră penibilă de anumite persoane”, a explicat procurorul general, Augustin Lazăr, pentru RFI.

De asemenea, Lazăr a respins afirmațiile potrivit cărora aceste dosare ar fi fost deschise pentru a fi șantajați magistrații, el adăugând că scenariile sunt credibile doar pentru „persoane de condiție intelectuală modestă„.

„Iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători și procurori pasămite ar fi fost ținuți pentru a fi santajați la momentul oportun. De cine? De DNA care de asta ar fi obținut atâtea condamnări. Este o manipulare pentru persoane care sunt de condiție intelectuală foarte modestă, presupun”, a mai spus Lazăr.

Rezultatele controlului Inspecției Judiciare la DNA pe dosarele în care sunt vizați magistrații arată că în ultimii 3 ani și jumătate, DNA a soluționat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistrați. La finele lui iulie, la DNA mai erau 415 cauze cu 820 de magistrați, IJ urmând a face verificări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?