„Celula de criză interinstituțională, care gestionează situația cetățeanului român răpit în Libia, a luat notă de difuzarea pe internet a unui material video referitor la acesta. Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de către MAE, verifică, în regim de urgență, autenticitatea filmului. Având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională este în contact permanent cu autoritățile centrale și locale libiene, reprezentanții companiei angajatoare, precum și familia cetățeanului român.cMinisterul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe.
Saeed Sherfad, un utilizator al rețelei sociale, traduce, în comentariul său, cerințele formulate de teroriști: „solicită guvernelor implicate și corporației Libyan Oil să le asculte cerințele, pentru a-l elibera pe cetățeanul român”.
Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmau, la jumătatea lunii iulie, surse citate de cotidianul Libyan Express.
Potrivit surselor citate, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiți, de indivizi înarmați, din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei.
Ulterior, doi ingineri au fost eliberați, au declarat sursele citate, precizând că ceilalți doi rămân în captivitate.
La scurt timp după apariția informațiilor, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a dispus activarea unei Celule de criză.