Tudorel Toader, DISCUȚII cu delegația Comisiei de la Veneția pe marginea modificării CODURILOR PENALE. Ce spune despre avizul CSM în privința alegerii șefului DNA

Tudorel Toader, DISCUȚII cu delegația Comisiei de la Veneția pe marginea modificării CODURILOR PENALE. Ce spune despre avizul CSM în privința alegerii șefului DNA
Publicat: 13/09/2018, 11:14
Actualizat: 26/03/2019, 03:04

„Comisia este în misiune de evaluare, discuțiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală. Sigur, este contribuția Ministerului Justiției privind transpunerea deciziilor Curții Constituționale, deciziile de admitere, deciziile interpretative, și, de asemenea, pentru consolidarea prezumției de nevinovăție și confiscarea extinsă. După aceea, cunoașteți că proiectele au fost transmise prin Guvern la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat și alte soluții legislative și acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituțională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie. Am explicat câteva dintre soluțiile adoptate. Pe 16-17 ocotombrie, va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția, voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneția”, a declarat Tudorel Toader.

O delegație a Comisie de la Veneția efectuează, joi, o vizită la București, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale.

„Delegația va purta discuții cu președintele României, ministrul Justiției, reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului General, Direcției Națională Anticorupție (DNA), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, inclusiv ai Comisie speciale pentru Legile Justiției, asociații de judecători și procurori și organizații ale societății civile”, se arată în anunțul publicat, miercuri, pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Astfel, joi, între orele 8.00 – 9.15, delegația a avut o întrevedere la sediul Ministerului Justiției cu ministrul Tudorel Toader, între 9.30 și 11.30 cu parlamentarii din Comisia special pentru Legile Justiției, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, iar în intervalul 12.00 – 12.45 cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Tot joi, delegația se va întâlni și cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, la sediul instituției, între orele 14.00 și 16.00.

Vineri, Comisia de la Veneția are programată o întâlnire cu adjuncutul Procurorului General, Bogdan Licu, între orele 9.00- 11.30, și cu reprezentanți ai DNA și ai DIICOT. De la ora 12.00 la ora 13.30, delegația va avea o întrevedere cu președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, apoi între 14.45 și 16.15 Comisia de la Veneția se va întâlni cu reprezentanța Comisiei Europene în România. Nu în ultimul rând, între orele 16.30 și 18.30 delegația va avea o întrunire cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Cea mai recentă vizită a Comisiei de la Veneția în Capitală a avut loc pe 11 iunie. Ulterior vizitei delegației, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiției, modul de numire și revocare a magistraților, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menținerea rolului președintelui țării și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, pe 13 iulie, Comisia a prezentat avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiției, după sesizări de evaluare făcute de președintele României și de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Despre avizul CSM pentru candidatul la șefia DNA: Nu poate bloca procedura. E consultativ

„Au fost 6 candidați, am prezidat Comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie, Secția de procurori a CSM-ului va analiza candidatul, programul managerial și va da un aviz consultativ. Aici al adăuga ceva. Avizul consultativ, spune și denumirea lui, este consultativ. Sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experți, procurorii de la CSM, care, prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula, ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii”, a declarat Tudorel Toader.

Anterior, ministrul anunțase că este convins că Secția pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ca Adina Florea să fie noul șef al DNA, însă ministrul a subliniat că indiferent de opinia procurorilor din Consiliu, tot va trimite la Klaus Iohannis candidatura.„Nu am propus la șefia DNA pe cel care a avut cel mai riguros și frumos program managerial. (…) Doamna procuror propusă pentru șefia DNA, prin conținutul dosarului, experiența profesinală și prin modalitatea în care săa prezentat la interviu, în care a expus bunele și mai bunele ale DNA, măsurile propuse au convins comisia că dânsa este cea care trebuie să fie desemnată candidată pentru șefia DNA. (…) Sigur procurorii CSM nu vor primi favorabil afirmația mea, dar indiferent de avizul dansilor, voi continua proc si voi trimite la președinte spre nominalizare candidatura doamnei procuror. E un aviz consultativ. Eu îi cunosc pe procurorii din CSM, îi respect în limitele cuvenite, dar uneori am și eu rezerve”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiției a spus că este convins că avizul procurorilor CSM va fi unul negativ: „Aștept momentul când va fi audiată, voi fi prezent, aștept ca dânșii să delibereze și să dea avizul cel mai adecvat situației în care doamna se va prezenta. Cred cu toată convingerea că avizul va fi negativ, dar imediat ce îl primesc trimit la președinte candidatura”.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul privind examinarea Adinei Florea (foto) la conducerea DNA, interviul în fața Secției urmând a fi susținut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiției pe 2 octombrie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză