„Am fost audiat în calitate de martor pentru plângerea penală pe care am făcut-o împotriva lui Ludovic Orban și a 15 membri din Partidul Național Liberal datorită unor infracțiuni pe care le-au comis și pe care le-am menționat într-un interviu pe care vi l-am dat acum ceva timp. Le-am spus procurorilor că s-a folosit influența pentru a obține avantaje necuvenite pentru niște persoane în favoarea altora”, a declarat Viorel Cataramă, la ieșirea din sediul DNA.
La începutul lunii august, Cataramă anunța că depune plângere penală împotriva lui Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Laurențiu Leoreanu, Ben-Oni Ardelean, Florin Cîțu, Adrian Oros, Virgil Guran, Ioan Bălan, Vlad Nistor, Costel Alexe, Viorel Badea, Adrian Miuțescu, Nicolae Giugea și George Șișcu, pentru „ilegalitățile comise în ședința Biroului Executiv din data de 9 iulie, când, încălcând 8 articole din statut, 3 din regulamentul Comisiei de Arbitraj, precum și prevederile L78/2000, au votat excluderea mea din partid pentru a mă împiedica să candidez la Primăria Capitalei”.
Acesta mai transmitea că a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL pentru eliminarea a două articole din statut (Art. 13 a si Art. 24 b- ce fac referire la libera exprimare: „libertatea de conștiință și libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilor organizatorice ale partidului, precum și în afara partidului în măsura în care exprimările respective nu contravin deciziilor și hotărârilor luate de organismele de conducere ale partidului”) și a două articole din Codul Etic (Art. 14 -„Se recomandă ca membrul PNL să nu transmită în afara partidului către persoane străine, sau în mass-media, informații despre eventuale tensiuni sau conflicte intervenite în interiorul formațiunii noastre politice” și Art. 23- „Atât în mass-media cât și în public, membrul PNL va susține și va reprezenta linia partidului, nu va face declarații care să dăuneze intereselor și/sau imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formațiunii noastre”), despre care spune că încalcă art. 30 alineatele 1 si 2 din Constituție, cenzurând libertatea de exprimare în spațiul public.
Comisia de arbitraj PNL București a stabilit că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statutul partidului nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunțarea din timp a persoanelor vizate de excludere și dreptul la apărare.