„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”, va fi întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției, respectiv pentru redefinirea familiei, a anunțat după ședința de guvern purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
El a mai spus că nu se poate „pronunța” dacă întrebarea este lămuritoare pentru toți alegătorii. „Această soluție a mai fost luată în calcul și aplicată la referendumul din 2003. Sunt convins că vom reuși să ajungem la toți cetățenii cu informațiile”, a adăugat Barbu.
Costul referendumului este evaluat de Guvern la 163,712 milioane lei.
„Referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetățenilor cu drept de vot. (…) Având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative stabilesc folosirea dimensiunilor buletinului de vot și ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Regia Autonomă Monitorul Oficial va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență adoptată astăzi (marți – n.r.) de guvern”, a mai spus Barbu.
El a mai spus că imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, confecționarea ștampilelor cu mențiunea votat va fi realizată de Monetăria Statului, iar confecționarea timbrelor autocolante de Imprimeria Națională.
„Sunt soluții legislative care au fost avute în vedere și utilizate și cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din 2014”, a mai precizat Nelu Barbu.
Premierul: Referendumul nu este unul împotriva minorităților sexuale
„Curtea Constituțională a României a avizat favorabil demersul de redefinire a familiei și de revizuire a Constituției. În acest moment sunt întrunite toate condițiile legale pentru organizarea referendumului pe această temă”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de marți.
Primul ministru a adăugat că, pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile cu privire la redefinirea familiei în Constituția României, referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018.
Dăncilă a precizat că referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităților sexuale, „așa cum încearcă să speculeze unii”.
„Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetățenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voința cetățenilor. În locul apelurilor pentru boicotarea acestui referendum ar fi mai onest dacă partidele și-ar asuma o poziție clară față de tema propusă pentru acest referendum. Partidul pe care îl reprezint a decis să sprijine acest referendum, iar această poziție deschisă, asumată, cred că este cel mai adecvat răspuns la o temă importantă, cum este cea a familiei”, a adăugat Viorica Dăncilă.
Premierul a cerut tuturor instituțiilor publice implicate în organizarea referendumului să dea dovadă de maximă responsabilitate și să demareze urgent acțiunile pentru organizarea acestui scrutin.
Legea pentru revizuirea Constituției, care redefinește familia ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial, iar ulterior Executivul a emis hotărârea de Guvern pentru organizarea referendumului.
CCR: inițiativa este constituțională
CCR a stabilit, luni, că inițiativa de rezivuire a Constituției, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți, respectă prevederile constituționale.
Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că salută decizia Parlamentului de a adopta inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei și precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.
Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie, iar inițiativa semnată de 3 milioane de persoane „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituția României ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituția României”, prevede textul din Constituție propus revizuirii și asupra căruia cetățenii trebuie să se exprime la referendum.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de șeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe președintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care șeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.