Automatizare DE NEVOIE în județul Vrancea. Viticultorii culeg strugurii cu utilaje moderne, ÎN LIPSA zilierilor

Publicat: 20/09/2018, 14:30
Actualizat: 02/10/2018, 15:44

Până în prezent, în județul Vrancea au fost achiziționate patru mașini de recoltat struguri, transmite corespondentul Mediafax.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din județul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeștiului, pământul și pasiunea pentru viticultură fiind o moștenire de familie. Deși recoltele sunt bune, Porumb se plânge că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus, deoarece nu găsește, nici în zonă, nici în județele învecinate oameni pentru recoltat strugurii. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală: și-a a cumpărat o mașină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

„Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Onești, Vaslui, dar anul acesta au fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat, ne-am hotărât să cumpărăm o mașină de recoltat struguri. Am făcut de urgență un împrumut în bancă de 230.000 de euro și am achiziționat una adusă din Franța”, explică Adrian Porumb.

Mașină de recoltat struguri

Și micii producători visează la mașini de recoltat struguri, dar nu și le pot permite, deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puține.

„O mașină de recoltat struguri ar fi o soluție foarte bună, însă nu toți fermierii și-o permit. Doar cei mari, cu bani, care au suprafață mare de viță de vie, își pot permite așa ceva. Fermierii mai mici nu au posibilitatea să cumpere o astfel de mașină. Este foarte scumpă. Dar, repet, acesta este viitorul. Cu zilierii, este din ce mai greu: au ajuns să ceară 150 de lei la 1.000 de kilograme de struguri culeși. Ori aici nu suntem în Spania, să avem subvenții mari, să ne putem permite să plătim banii ăștia. Din păcate, nu sunt fonduri europene pentru utilaje în viticultură. Măcar jumătate din bani dacă i-ar subvenționa statul sau Uniunea Europeană pentru cumpărarea unei astfel de mașini, tot ar fi bine”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Liviu Gheorghe.

În prezent, în județul Vrancea există patru mașini de recoltat struguri, dar ar fi nevoie de cel puțin 50 de utilaje. În plină campanie de recoltat struguri, doar o treime din forța de muncă necesară este asigurată în județul Vrancea.

Achiziționarea utilajelor de recoltat este îngreunată de condițiile impuse la aprobarea finanțărilor europene, iar viticultorii vrânceni au cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Mașină de recoltat struguri

„Ministrul Agriculturii ne-a promis ajutor în ceea ce privește fondurile europene. Nu le putem accesa. Este mare nevoie de forță de muncă în horticultură, Mai mare decât în agricultură. Trebuie să înlocuim forța de muncă necalificată, pe care oricum, nu o mai găsim, iar dacă o aducem din Republica Moldova, trebuie să plătim prea mult, din cauza legislației. În momentul de față, pentru toate viile din județul Vrancea ar fi nevoie de circa 3.500 de muncitori necalificați la recoltat. Acum sunt doar o mie, adică o treime din necesar. 50 de mașini de recoltat ar acoperi tot județul, un om pe combina de recoltat face într-o zi treaba pe care o fac 150 de oameni”, explică președintele Asociației de Viticultori din Vrancea, Toader Manole.

În județul Vrancea sunt podgorii cunoscute în întreaga lume precum Panciu, Odobești și Cotești.

Struguri culeși cu deținute

Tot din lipsa forței de muncă, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească adună strugurii cu deținutele singurului penitenciar de femei din țară.

Contractul este pentru 30 de femei, timp de două săptămâni.

Disperat că nu găsește persoane pentru culegerea strugurilor, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească, Marian Ion a apelat la Penitenciarul Târgșor, după ce a văzut un anunț într-un ziar.

Pentru munca prestată, fiecare deținută primește 11,75 lei pe oră.

Mugur Isărescu, pasionat de viticultură

La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se așteaptă să producă în această toamnă peste 200.000 de litri de vin, din podgoria de la Drăgășani. Acesta este cel mai bun an din cei 13 de când Isărescu, ajutat de fiul său Costin, s-a apucat SERIOS de viticultură.

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naționale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect și-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată și cum pot fi folosite cu succes finanțările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?