Ismail Dilaver și soția sa, Mariana, duc mai departe tradiția veche de sute de ani moștenită din generație în generație de la strămoșii turci și au adaptat în mod inedit rețeta. Recent, Ismail a fost diagnosticat cu diabet și soții Dilaver s-au gândit ca băutura lor trebuie să se adreseze și celor care nu au voie să consume zahăr. Așa au inventat braga îndulcită cu curmale, care poate fi consumată și de nepoata lor.
„Ideea a venit simplu, firesc și natural, având în vedere două evenimente din viața noastră. Pe de o parte, unul nu prea fericit, faptul că soțul meu a fost depistat cu diabet și al doilea, un eveniment extrem de fericit: am devenit bunici. Este știut că ambele categorii, cei cu probleme medicale tip diabet, dar și copiii, au restricții în ceea ce privește consumul de zahăr. Și de aici a plecat firesc tot. Știind că în dulciurile nepoatei noastre zahărul lipsește cu desăvârșire, dar locul lui este luat de fructele foarte dulci, în speță curmalele, ne-am gândit că am putea să facem un produs cu adresabilitate atât de largă”, a povestit producătorul de bragă, Mariana Dilaver.
După ce au scos la vânzare braga îndulcită cu curmale, cei doi soți au realizat potențialul acestui produs.
„Braga cu curmale este ceva inedit, nu a mai făcut nimeni până acum, nu am mai auzit așa aceva. Dar noi totuși ne îndreptăm către o societate care încet – încet, încearcă să se direcționeze către produsele bio, naturale”, a spus Ismail Dilaver.
Produsul are nenumărate componente naturale, iar familia Dilaver nu ezită să le arate celor curioși procesul de fabricație.
Cum se prepară
Astfel, pentru a produce braga este nevoie de un cazan care se încălzește la o temperatură de 100 de grade Celsius. O zi întreagă cei doi angajați au grijă ca toate ingredientele să fiarbă și să fermenteze.
Braga cu curmale are o structură cu totul diferită față de braga obișnuită, fiind mai cremoasă, deoarece conține particule de curmale.
„Rețeta este cu must de bragă, la care îndulcirea și fermentarea se fac în prezența curmalelor. Igredientele sunt: făină neagră, mălai, apă. Zaharurile provin din curmale și drojdiile provin tot la fel din fructe, nu conține drojdie. Are o culoare care este mai inchisă decât a brăgii obișnuite prin fermentare în prezența zahărului. Culoarea este obținută, evident, de la curmale. Dacă o să ne uităm cu atenție se văd micile bucățele de la curmale, care au rămas în conținutul brăgii. Reacția clienților a fost
Cât costă să produci bragă
Un recipent de doi litri de bragă fără zahăr costă 15 lei, iar în magazinul de la periferia Galațiului vin din ce în ce mai mulți clienți.
„Este foarte bună această bragă, în special pentru noi, cei care nu avem voie să consumăm zahăr. Și are și un gust deosebit. Ne aduce aminte de Orient”, a dezvăluit unul dintre clienți.
Beneficiile curmalelor sunt nenumărate, fructele fiind bogate în fibre naturale, calciu, fier, potasiu, fosfor și magneziu. Totdată, curmalele sunt utile împotriva tulburărilor intestinale și a afecțiunilor cardiovasculare.
În mica fabrică de la marginea orașului, pe lângă diverse tipuri de bragă, cei doi soți produc băuturi naturale care au la bază flori de soc și de tei, ghimbir, mentă și măceșe.