Delia Ionete, tânăra din județul Gorj, care în 2016 a avut media 10 la Bacalaureat, este studentă în anul III la City University of London. Recent, a reușit să obțină un internship, după ce a susținut șapte interviuri, urmând să lucreze un an în centrul Londrei, la South Bank.
Delia a plecat în Anglia după ce a absolvit Colegiul Național „George Coșbuc” din Motru, cu toate că primise o scrisoare din partea Președinției, în care era sfătuită să dea României „prima șansă” în parcursul său profesional. Și nu regretă alegerea pe care a făcut-o.
„În prezent, studiez Bachelor of Science Mathematics with Finance and Economics la City, Universitatea din Londra. Am absolvit Colegiul Național George Coșbuc din Motru. Privind în urmă, nu îmi vine să cred că au trecut deja doi ani de când m-am mutat în Londra, de când viața mea s-a schimbat complet”
Delia Ionete povestește cum a ajuns să-și schimbe complet viața în străinătate. După primul an de facultate, tânăra a predat meditații la matematică, în baza unui contract cu o școală privată.
„Îmi aduc aminte perfect ziua de 16 august 2016, când am coborât din avion și am realizat că viața mea s-a schimbat complet. Da, am fost speriată! Da, nu am știut ce mă așteaptă, dar încrederea în mine și încrederea dată de toți din jurul meu m-au ambiționat mai mult. Viața mea în Londra s-a împărțit între cursurile de la universitate, job-ul part-time pe care îl am din noiembrie și care mă ajută sa îmi acopăr toate cheltuielile, funcția de student reprezentativ în Departamentul de Matematică al Universității, internship-uri. Anul acesta am avut două internship-uri, la EY-Big Four Accounting Firm, ca intern în sectorul de Taxe și la FDM, ca finance intern, un alt job part-time ca Private Mathematics Tutor, oferind meditații la peste 50 de copii, pasiunea pentru voluntariat și, mai ales, funcția Mathematics Teaching Assistant pe care o am la o școală din centrul Londrei-Oaklands School”, povestește Delia pentru Mediafax.
Din luna iulie, lucrează la IBM. „Commercial Finance Analyst. Am contract pe un an, până în iulie 2019. Este un placement, după care o să mă întorc la facultate din nou, să termin al treilea an. Studiile sunt de trei ani. Acum tocmai am terminat al doilea an la facultate. IBM este una dintre cel mai mari companii din lume și doar 1-2% dintre aplicanți reușesc anual să primească o ofertă. Am susținut în total șapte interviuri: interviuri telefonice, assessment centre, interviuri pe Skype si teste de finanțe, contabilitate, engleză și matematică”, explică Delia Ionete.
Ea a păstrat scrisoarea pe care Administrația Prezidențială i-a trimis-o în luna iulie 2016.
„Te felicit pentru rezultatul obținut la examenul de Bacalaureat, care rămâne un examen al maturității. Am convingerea că vei deveni un adevărat profesionist, indiferent de domeniul ales. România are nevoie de tineri ca tine, implicați și responsabili. Sper că, după finalizarea studiilor, vei decide să dai țării noastre prima șansă în parcursul tău profesional, iar aceasta să îți ofere, la rândul ei, oportunitățile de împlinire a potențialului chiar aici, la tine acasă”, îi scria Klaus Iohannis tinerei absolvente.
Însă Delia avea deja bagajele făcute. Hotărâse să dea pima șansă Angliei. A plecat la Londra, pentru a se pregăti să devină profesor de matematică. Și-ar dori să se întoarcă în România, însă va reveni acasă doar dacă va observa o schimbare.
„Depinde de ce oferte de job o să primesc… Nu sunt sigură dacă mă voi intoarce. Însă nu exclud nici această variantă Cred că aș alege să mă întorc dacă aș vedea o schimbare, atât pe piața muncii, cât și în sistemul educațional din România. Consider că olimpicii și oamenii care muncesc nu sunt destul de apreciați la momentul de față în România”, mărturisește tânăra de 20 de ani.
Nimeni nu știe exact câți români sunt peste hotare. Datele oficiale au la bază doar cazurile în care se încheie contracte de muncă legale. Oficial se vorbește de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numărul este dublu.
Un studiu făcut public de Institutul Național de Statistică indică faptul că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populația va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie – în țară ar urma să trăiască 13,8 milioane locuitori.