AUDIERI în cazul protestelor din 10 august. Carmen DAN, Speranța CLISERU, Laurențiu CAZAN și Cătălin SINDILE, declarații despre INTERVENȚIA jandarmilor

AUDIERI în cazul protestelor din 10 august. Carmen DAN, Speranța CLISERU, Laurențiu CAZAN și Cătălin SINDILE, declarații despre INTERVENȚIA jandarmilor
Publicat: 25/09/2018, 13:24
Actualizat: 26/03/2019, 08:16

Legea adunărilor publice, actualizată

Dan a anunțat că își asumă modificarea legii privind adunările publice, pentru că aceasta trebuie „adusă în actualitate”, fiind din 1991.

„Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991. Și îmi asum acest demers. Și sper ca în Parlament să dezbatem împreună să servească realităților și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație așa încât orice misiunea structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii din Comisia de Apărare din Senat.

Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfașurarea adunărilor publice prevede, la articolul 1, că „libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara nici un fel de arme. Adunarile publice – mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si altele asemenea – ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege”.

Fără presiuni asupra prefectului

Este adevărat că în spațiul public au fost poziționări. Eu spun cu responsabilitate că asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nicio presiune. Rolul prefectului este simplu, de a se exprima cu acordul de intervenție în forță”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu a dispus clasificarea niciunui document.

„Eu nu am secretizat absolut niciun document. Documentele de organizare au un caracter secret, în rest tot legea spune că dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate acel înscris este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui dcument sau a acestei note de raport. Caracterul clasificat îl dă legea, și nu dispoziția ministrului”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a reiterat ideea potrivit căreia Jandarmeria a acționat legal la mitingul din 10 august.

Dan: Se pune prea mult accent pe ore

„Se insistă mult cu aspectele orare, dar cred că au mai puțină relevanță. Intervenția în forță a fost acoperită juridic, din punct de vedere al articolului 19, alineatul 1 și alineatul 2”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat, marți, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, că nu confirmă cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenție în Piața Victoria, respectiv ora 20.00 transmisă de Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august, și ora 23 transmisă de Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

„Cu privire la ora aprobării, este informație publică, vă citez din declarația lui Laurențiu Cazan Ordinul de restabilire a ordinii publice – ora 20.00. Vă citez din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ordinul – la ora 23.11. Întrucât este vorba de o informație publică și nu clasificată, care însă cuantifică în timp momentul aprobării dumneavoastră, vă cer public cu privire la o informație publică să ne spuneți când ați aprobat ordinul”, i-a cerut un membru al Comisiei de Apărare prefectului Capitalei.

„Deci eu nu pot decât să nu confirm cele două ore și atât. Nu pot să vă spun mai mult”, a răspuns Speranța Cliseru.

Dan: Iohannis s-a antepronunțat

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în cadrul audierii din Comisia de Apărare din Senat, că președintele Klaus Iohannis s-a antepronunțat atunci când a declarat că Jandarmeria a acționat violent, iar ulterior și-a încălcat atribuțiile cerându-i procurorului general să se sesizeze.

„Cu tot respectul pentru Administrația Prezidențială, consider că președintele României s-a antepronunțat pentru că toată lumea își amintește ieșirea publică imediat după evenimentele din 10 august în care s-a pronunșat foarte clar în sensul constatătii publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze și cred că uitîndu-ne doar în atribuțiile legale ale președintelui, conștientizăm cu toții că Parchetul General nu este în coordonarea Adminstraței Prezidențiale. Binențeles că procurorul general avea competența să poată să sesizeze și fără să-i solicite președintele României lucrul acesta”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Carmen Dan este audiată, la momentul transmiterii știrii, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, cu privire la modul de intervenție al forțelor de ordine la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

Cliseru: Nu confirm cele două ore, 20.00 și 23.00

Cliseru a mai declarat, marți, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, că nu confirmă cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenție în Piața Victoria, respectiv ora 20.00 transmisă de Laurențiu Cazan și ora 23 transmisă de Marius Militaru. „Cu privire la ora aprobării, este informație publică, vă citez din declarația lui Laurențiu Cazan Ordinul de restabilire a ordinii publice – ora 20.00. Vă citez din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ordinul – la ora 23.11. Întrucât este vorba de o informație publică și nu clasificată, care însă cuantifică în timp momentul aprobării dumneavoastră, vă cer public cu privire la o informație publică să ne spuneți când ați aprobat ordinul”, i-a cerut un membru al Comisiei de Apărare prefectului Capitalei.

„Deci eu nu pot decât să nu confirm cele două ore și atât. Nu pot să vă spun mai mult”, a răspuns Speranța Cliseru.

„Nu am văzut documentele ulterior după ce au plecat din fața mea, nu vă pot spune dacă au fost falsificate. Nu știu dacă unii mint, unii probabil au vrut să schimbe adevărul și alții au fost dezinformați pentru că în tot lanțul acesta sunt și oameni nevinovați care au luat de bun ceea ce le-au spus alții”, a declarat Speranța Cliseru, după audierea din Comisia de Apărare din Senat.

Întrebată dacă a aprobat ordinul ulterior acțiunii de evacuare a Pieței, Speranța Cliseru a refuzat să răspundă, motivând că este o anchetă în desfășurare a Parchetului General și că nu poate da detalii despre ora exactă la care l-a aprobat.

„A dat deja Parchetul comunicat, ce vreți să vă mai spun? Nu am cum să vă spun acum (ora exactă la care a aprobat ordinul -n.r.), înțelegeți că e o anchetă. O să anunțe Parchetul. Eu nu am cum să vă spun. Nu am semnat ordinul secretarului, ce e asta? Dumnealui nici nu are atribuții pe ordine publică. Nu am cum să vă spun (dacă a aprobat la îndemnul secretarului de stat din MAI -n.r.), o să lămurească foarte curând Parchetul”, a declarat Cliseru.

Se simte amenințată

Prefectul a declarat că nu a primit amenințări, dar că se simte amenințată. „Normal că m-am simțit amenințată. Mă simt amenințată în continuare, dar nu pot să vă spun că mă simt amenințată pentru ce am făcut. Îmi asum ceea ce am făcut. Am respectat legea, lucrurile se vor lămuri, veți afla implicarea fiecărei persoane”, a completat Cliseru.

În timpul audierilor, prefectul Capitalei a reiterat ideea potrivit căreia nu ea a semnat ordinul de evacuare, ci doar a aprobat unul semnat deja, menționând că de coordonarea misiunii s-a ocupat maiorul Laurențiu Cazan, actualmente șeful Jandarmeriei Capitalei.

„Eu nu am semnat un ordin, am aprobat unul semnat deja. Coordonatorul acțiunii a fost Laureznțiu Cazan”, a declarat Speranța Cliseru, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Prefectul Capitalei a mai precizat că nu face parte din niciun joc politic.

„Îmi respect toate atribuțiile, nu am participat și nu voi participa la niciun fel de jocuri politice. Nu confirm cele două ore făcute publice cu privre la ordin”, a mai spus aceasta.

Speranța Cliseru a mai spus că ar trebui luată în discuție modificarea legii privind adunările publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cât mai avem de așteptat până vom putea vedea explozia stelei T Coronae Borealis?
×