Prima pagină » Știri » SINDILE și CUCOȘ, audiați la Parchetul General în dosarul mitingului diasporei din 10 august. Șefii Jandarmeriei au fost huiduiți de protestatari. Cum îi apără avocata

SINDILE și CUCOȘ, audiați la Parchetul General în dosarul mitingului diasporei din 10 august. Șefii Jandarmeriei au fost huiduiți de protestatari. Cum îi apără avocata

SINDILE și CUCOȘ, audiați la Parchetul General în dosarul mitingului diasporei din 10 august. Șefii Jandarmeriei au fost huiduiți de protestatari. Cum îi apără avocata
Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române și Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei, s-au prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiați în dosarul protestului din 10 august. Miercuri, Carmen Dan, Speranța Cliseru și Laurențiu Cazan, actori principali în cazul intervenției jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august din Piața Victoriei, s-au prezentat în Comisia de Apărare din Senat. Pe de altă parte, maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției din seara zilei de 10 august, și secretarul de stat din MAI, Dan Mihai Chirică, s-au folosit de dreptul la tăcere și nu au oferit explicații, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Monica Anton, apărătorul șefului Jandarmeriei, Cătălin Sindile, și al adjunctului său, Sebastian Cucoș, a declarat la Parchetul General, că ordinul de intervenție e intens discutat în spațiul public, subliniind că documentul se bucură de prezumția de legalitate, până când un magistrat o anulează.

„Clientul meu nu va face niciun fel de declarații astăzi și pe parcursul acestei proceduri. Am observat că se discută foarte mult faptul că ordinul dat de maiorul Cazan ar fi fost nelegal. Este extrem de important să precizăm următoarea chestiune: în momentul de față se desfășoară o cercetare penală. Potrivit acestei cercetări planează o îndoială asupra legalității acestui ordin. Însă potrivit legii, acest ordin, de la momentul emiterii lui și până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitve, ori a unei soluții pe care o va adopta procurorul. Acest ordin se bucură de prezumția de legalitate. Doar o hotărâre judecătorească sau o soluție a procurorului poate să răsturna această prezumție”, a declarat avocatul Monica Anton, care-i apără pe Cătălin Sindile și pe Sebastian Cucoș.

Declarațiile vin după ce atât colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, cât și Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei, s-au prezentat joi la Parchetul General, în dosarul protestelor din 10 august.

Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile are calitatea de suspect cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în dosarul mitingului din 10 august.

Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, s-a prezentat în urmă cu câteva zile, la Parchet, pentru a fi pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

„Să-ți fie rușine, Cucoș!”, „Criminalii!”, „De ce vă apără jandarmii?”, „La pușcărie! O să răspundețui pentru faptele voastre!” sunt câteva dintre mesajele pe care aproximativ 10 protestatari #rezist i le-au adresat atunci când a intrat în sediul Parchetului General.

Cucoș a refuzat să dea declarații jurnaliștilor.

Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, s-a prezentat în urmă cu câteva zile, la Parchet, pentru a fi pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în dosarul mitingului din 10 august.

Ionuț Cătălin Sindile a precizat la intrarea în Parchetul general că a venit să dea explicații și că este însoțit de avocat.

Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a spus, pe 21 septembrie, la ieșirea din Parchetul General, că procurorii i-au adus la cunoștință calitatea de suspect cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în dosarul mitingului din 10 august.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, înregistrată în noiembrie 2017, Ionuț Cătălin Sindile deține un teren intravilan din anul 2012,  împreună cu soția sa, Sindile Tatiana și un apartament în București de 82 metri pătrați tot împreună cu soția.

Noul șef al Jandarmeriei Române deține trei autoturisme – un Renault cumpărat în 2009 și un Volkswagen și un Fiat cumpărate în 2002.

Potrivit documentului, Sindile are două credite, unul de 90.000 de lei contractat în 2017 de la Piraeus Bank, cu scadența în 2022 și unul contractat în 2008 de la ING cu scadența în 2018, de 14.700 de lei.

Salariul pe care îl încasa acesta ca prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române era de 85.321 de lei pe an, adică peste 7.000 de lei pe lună.

„Această decizie a fost luată având în vedere importanța sarcinilor ce revin Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și necesitatea asigurării, cu celeritate, a actului managerial”, transmite Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ionuț Cătălin Sindile are 40 de ani și este născut în județul Teleorman. A absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la arma jandarmi, în anul 2000 și are o experiență de 18 ani în Jandarmeria Română. Sindile a mai desfășurat activitate profesională în cadrul Jandarmeriei Române, inclusiv mai multe misiuni internaționale sub egida Uniunii Europene.

Decizia vine în contextul în care interimatul lui Sebastian Cucoș la conducerea Jandarmeriei Române a expirat, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că o decizie privindu-l pe Cucoș, pentru care ministerul Afacerilor Interne a transmis documentele către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august.

Legea adunărilor publice, ACTUALIZATĂ

Dan a anunțat că își asumă modificarea legii privind adunările publice, pentru că aceasta trebuie „adusă în actualitate”, fiind din 1991.

„Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991. Și îmi asum acest demers. Și sper ca în Parlament să dezbatem împreună să servească realităților și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație așa încât orice misiunea structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii din Comisia de Apărare din Senat.

Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfașurarea adunărilor publice prevede, la articolul 1, că „libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara nici un fel de arme. Adunarile publice – mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si altele asemenea – ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege”.

Fără presiuni asupra prefectului

Este adevărat că în spațiul public au fost poziționări. Eu spun cu responsabilitate că asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nicio presiune. Rolul prefectului este simplu, de a se exprima cu acordul de intervenție în forță”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu a dispus clasificarea niciunui document.

„Eu nu am secretizat absolut niciun document. Documentele de organizare au un caracter secret, în rest tot legea spune că dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate acel înscris este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui dcument sau a acestei note de raport. Caracterul clasificat îl dă legea, și nu dispoziția ministrului”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a reiterat ideea potrivit căreia Jandarmeria a acționat legal la mitingul din 10 august.

Dan: Se pune prea mult accent pe ore

„Se insistă mult cu aspectele orare, dar cred că au mai puțină relevanță. Intervenția în forță a fost acoperită juridic, din punct de vedere al articolului 19, alineatul 1 și alineatul 2”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat, marți, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, că nu confirmă cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenție în Piața Victoria, respectiv ora 20.00 transmisă de Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august, și ora 23 transmisă de Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

„Cu privire la ora aprobării, este informație publică, vă citez din declarația lui Laurențiu Cazan Ordinul de restabilire a ordinii publice – ora 20.00. Vă citez din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ordinul – la ora 23.11. Întrucât este vorba de o informație publică și nu clasificată, care însă cuantifică în timp momentul aprobării dumneavoastră, vă cer public cu privire la o informație publică să ne spuneți când ați aprobat ordinul”, i-a cerut un membru al Comisiei de Apărare prefectului Capitalei.

„Deci eu nu pot decât să nu confirm cele două ore și atât. Nu pot să vă spun mai mult”, a răspuns Speranța Cliseru.

Dan: Iohannis s-a antepronunțat

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în cadrul audierii din Comisia de Apărare din Senat, că președintele Klaus Iohannis s-a antepronunțat atunci când a declarat că Jandarmeria a acționat violent, iar ulterior și-a încălcat atribuțiile cerându-i procurorului general să se sesizeze.

„Cu tot respectul pentru Administrația Prezidențială, consider că președintele României s-a antepronunțat pentru că toată lumea își amintește ieșirea publică imediat după evenimentele din 10 august în care s-a pronunșat foarte clar în sensul constatătii publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze și cred că uitîndu-ne doar în atribuțiile legale ale președintelui, conștientizăm cu toții că Parchetul General nu este în coordonarea Adminstraței Prezidențiale. Binențeles că procurorul general avea competența să poată să sesizeze și fără să-i solicite președintele României lucrul acesta”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Carmen Dan este audiată, la momentul transmiterii știrii, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, cu privire la modul de intervenție al forțelor de ordine la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

Cliseru: Nu confirm cele două ore, 20.00 și 23.00

Cliseru a mai declarat, marți, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, că nu confirmă cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenție în Piața Victoria, respectiv ora 20.00 transmisă de Laurențiu Cazan și ora 23 transmisă de Marius Militaru. „Cu privire la ora aprobării, este informație publică, vă citez din declarația lui Laurențiu Cazan Ordinul de restabilire a ordinii publice – ora 20.00. Vă citez din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ordinul – la ora 23.11. Întrucât este vorba de o informație publică și nu clasificată, care însă cuantifică în timp momentul aprobării dumneavoastră, vă cer public cu privire la o informație publică să ne spuneți când ați aprobat ordinul”, i-a cerut un membru al Comisiei de Apărare prefectului Capitalei.

„Deci eu nu pot decât să nu confirm cele două ore și atât. Nu pot să vă spun mai mult”, a răspuns Speranța Cliseru.

„Nu am văzut documentele ulterior după ce au plecat din fața mea, nu vă pot spune dacă au fost falsificate. Nu știu dacă unii mint, unii probabil au vrut să schimbe adevărul și alții au fost dezinformați pentru că în tot lanțul acesta sunt și oameni nevinovați care au luat de bun ceea ce le-au spus alții”, a declarat Speranța Cliseru, după audierea din Comisia de Apărare din Senat.

Întrebată dacă a aprobat ordinul ulterior acțiunii de evacuare a Pieței, Speranța Cliseru a refuzat să răspundă, motivând că este o anchetă în desfășurare a Parchetului General și că nu poate da detalii despre ora exactă la care l-a aprobat.

„A dat deja Parchetul comunicat, ce vreți să vă mai spun? Nu am cum să vă spun acum (ora exactă la care a aprobat ordinul -n.r.), înțelegeți că e o anchetă. O să anunțe Parchetul. Eu nu am cum să vă spun. Nu am semnat ordinul secretarului, ce e asta? Dumnealui nici nu are atribuții pe ordine publică. Nu am cum să vă spun (dacă a aprobat la îndemnul secretarului de stat din MAI -n.r.), o să lămurească foarte curând Parchetul”, a declarat Cliseru.

Se simte amenințată

Prefectul a declarat că nu a primit amenințări, dar că se simte amenințată. „Normal că m-am simțit amenințată. Mă simt amenințată în continuare, dar nu pot să vă spun că mă simt amenințată pentru ce am făcut. Îmi asum ceea ce am făcut. Am respectat legea, lucrurile se vor lămuri, veți afla implicarea fiecărei persoane”, a completat Cliseru.

În timpul audierilor, prefectul Capitalei a reiterat ideea potrivit căreia nu ea a semnat ordinul de evacuare, ci doar a aprobat unul semnat deja, menționând că de coordonarea misiunii s-a ocupat maiorul Laurențiu Cazan, actualmente șeful Jandarmeriei Capitalei.

„Eu nu am semnat un ordin, am aprobat unul semnat deja. Coordonatorul acțiunii a fost Laureznțiu Cazan”, a declarat Speranța Cliseru, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Prefectul Capitalei a mai precizat că nu face parte din niciun joc politic.

„Îmi respect toate atribuțiile, nu am participat și nu voi participa la niciun fel de jocuri politice. Nu confirm cele două ore făcute publice cu privre la ordin”, a mai spus aceasta.

Speranța Cliseru a mai spus că ar trebui luată în discuție modificarea legii privind adunările publice.

Citește și