Miercuri, președintele UDMR, Kelemen Hunor anunța în Parlament că protocolul de colaborare cu PSD rămâne în vigoare, dar formațiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu „rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române pentru minorități.
„Noi am semnat (protocolul – n.r.) pentru patru ani și dacă nu îl întrerupe cineva, rămâne în vigoare. Noi facem o analiză în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus că, până nu se rezolvă problema aceea din ordonanța simplă din august, acel articol privind predarea limbii și literaturii române în școala generală în clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament, care spera la rezolvarea problemei în această săptămână.
„Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să fie desfășurate în limbile minorităților, de profesori de specialitate. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute – în afara normei de bază și plătite suplimentar – de către învățătorii de la clase care predau în limbile minorităților și care, astfel, primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa pentru Mediafax.
Decizia lui Valentin Popa vine după ce UDMR i-a reproșat că a introdus anumite modificări în ordonanța privind predarea limbii române în școlile cu predare în limbile minorităților. Ordonanța 9/2018 prevede că, în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura Română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în școlile minorităților erau susținute deînvățătorii care nu aveau studii universitare de limba română.
Kelemen Hunor l-a acuzat pe ministrul Valentin Popa că a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.
Pe 22 septembrie, președintele UDMR reclama că ministrul Educației nu a anunțat coaliția despre ordonanța simplă privind predarea limbii române în școlile cu predare în limba minorităților.
„Ne-am întâlnit și am vorbit de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educației în ordonanța simplă din august privind Educația și Legea educației și care prevede predarea limbii și literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectați. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG. Urgența se motivează prin faptul că a început anul școlar și este haos. Ministrul nu a comunicat cu PSD sau cu coaliția, fiindcă și ei au fost surprinși, nu numai președintele PSD, dar și alți parlamentari care au venit și ne-au întrebat – dar care e problema, că noi nu știam că există o astfel de problemă, de unde a apărut?”, a explicat Kelemen Hunor în Parlament.
Valentin Popa nu este de acord cu solicitarea UDMR.
„Articolul introdus de ministrul Educației în august în ordonanța simplă și care dă un răspuns la problemele învățării limbii române în școlile cu predare în limba maternă a fost un pas greșit, o greșeală uriașă, a fost acțiunea singulară a ministrului. Nu există niciun argument profesional și politic pentru a susține o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol și am cerut OUG, nu trebuie să lăsăm așa lucrurile. Ministrul, prin faptul că s-a supărat, că s-a gândit la o soluție neprofesională, a creat o problemă politică„, a afirmat Kelemen Hunor. ” Am vorbit cu Liviu Dragnea și am vorbit cu Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect. Deci cunosc amândoi acest subiect și au zis că se va rezolva. Punct.”
Mandatul de ministru al Educației al lui Valentin Popa a început pe 30 ianuarie 2018 și a fost presărat de numeroase gafe și greșeli gramaticale. „Mă bucur că am ajuns ziua în care să tai pamblica„, „Le sunt interzise accesul”, „Consiliul local a aprobat această transfer„,„Manualele școlare este un subiect intens și probabil principala sarcină a Ministerului Educației”au fost doar câteva dintre gafele acestuia, care au făcut deliciul adversarilor politici și al opiniei publice.