PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2018 a fost câștigat de doi cercetători pentru descoperirile lor în terapia ANTICANCER

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2018 a fost câștigat de doi cercetători pentru descoperirile lor în terapia ANTICANCER
Publicat: 01/10/2018, 19:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:29

Descoperirile laureaților de anul acesta se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase prin intermediul unor mecanisme ce au la bază niște proteine.

Cancerul ucide milioane de persoane anual și este una dintre marile provocări din medicină. Prin stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi laureați au impus noi principii în terapia anticancer, apreciază reprezentanții ComitetuluiNobel.

Specialistul în imunologie american James P. Allison a studiat o proteină care funcționează ca o frână în sistemul imunitar. Acesta a descoperit o metodă de a stimula această proteină, astfel încât să determine celulele imunitare să atace tumorile. Allison a dezvoltat conceptul într-un nou tratament anticancer.

„Sunt onorat să primesc această recunoaștere prestigioasă. O motivație de a continua pentru oamenii de știință este pur și simplu să depășească frontierele cunoașterii. Nu-mi stabilisem să studiez cancerul, ci să înțeleg biologia celulelor T, aceste celule incredibile care călătoresc în corpul nostru și lucrează pentru a ne proteja”, a spus specialistul american.

Imunologul japonez Tasuku Honjo a primit premiulNobelpentru Medicină pe 2018 pentru descoperirea unei proteine din celulele sistemului imunitar care are funcția de încetinire, dar cu un alt mecanism de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului.

La câteva momente după ce au fost anunțați câștigătorii,Tasuku Honjo a apărut într-o poză pe Twitter, alături de echipa sa.

În vârstă de 70 de ani, James P. Allison este profesor și președinte al departamentului de imunologie și director executiv al platformei de imunoterapie la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, dar și director al consiliului științific al Cancer Research Institute din New York.

Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, este director general adjunct și profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto și profesor la Universitatea din Kyoto.

Anul trecut, premiulNobelpentru medicină a fost acordat cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young, „pentru descoperirile lor în ceea ce privește mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian”, potrivit comunicatului publicat pe site-ulnobelprize.org.

Între premiulNobelpentru medicină, anunțat luni, și cel pentru pace, de vineri, vor fi cunoscute numele câștigătorilor din domeniile fizică, marți, și chimie, miercuri. PremiulNobelpentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunțat că premiulNobelpentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției ce decernează prestigioasa distincție.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâștiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunțat”, a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituției.

Acesta a mai spus că Academia Suedeză a acționat astfel „din respect pentru precedenții și viitorii laureați ai premiilor pentru literatură, pentru FundațiaNobelși public în general”.

„PremiulNobelpentru literatură pe 2018 va fi acordat și anunțat în același timp cu cel pe 2019”, se mai arăta în comunicat.

Anul acesta, fiecare premiuNobelvine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureații își vor primi premiileNobelîn timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, AlfredNobel, decedat în 1896.

PremiileNobelsunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez AlfredNobel(1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Foto: The Nobel Prize/ Twitter

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...