Prima pagină » Știri politice » Timmermans: În România, lucrurile MERG ÎNAPOI. Dăncilă: Nu am venit aici să dau SOCOTEALĂ. Cer RESPECT pentru România

Timmermans: În România, lucrurile MERG ÎNAPOI. Dăncilă: Nu am venit aici să dau SOCOTEALĂ. Cer RESPECT pentru România

Parlamentul European: dezbatere privind respectarea statului de drept în România. Vezi cum răspunde premierul Viorica Dăncilă acuzațiilor aduse de Frans Timmermans

Urmăriți aici dezbaterile din Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România:

Frans Timmermans: cerem României să investigheze protocoalele SRI 

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a acuzat Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce privește modificarea legilor justiției.

„Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toții conștienți că inițiativele autorităților române, refomele legilor justiției și codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiția. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtășește. CE are o abordare clinică și nepărtinitoare. În ceea ce privește legile justiției, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM și statutul magistraților. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar și raportul preliminar al Comisiei de la Veneția a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Știu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Frans Timmermans

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene atrage atenția că situația s-a deteriorat.

„CE a recomandat să ceară ajutorul Comisiei de la Veneția. Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. Independența sistemului judiciar și capacitatea de a combate corupția sunt jaloane esențiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs și ca România să facă pași înainte. CE a fost și va fi gata să susțină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecții, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției. Veți vedea și în noiembrie ce s-a scris în MCV, față de ianuarie 2018. Situația s-a deteriorat. Președintele Juncker și cu mine am făcut declarații în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autoritățile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce privește legile justiției și combaterea corupției”, a mai spus Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene crede este nevoie de o investigație asupra protocoalelor secrete încheiate între SRI și structuri din justiție și care au stat la baza multor anchete penale: „Climatul s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între serviciile secrete și instituții din justiție. Cer autorităților române să lanseze o investigație asupra acestor protocoale. Cerem mai multe clarificări în legătură cu procesul specific în care trebuie să fie modificate aceste legi.”

Viorica Dăncilă: Nu am venit aici să dau socoteală. Cer respect pentru România

Premierul Viorica Dăncilă a avut la dispoziție doar 5 minute pentru a răspunde acuzațiilor. Ea a început prin a sublinia că nu a venit la Strasbourg pentru a da socoteală, ci din din respect și prețuire pentru forul european și a solicitat aceeași atitudine față de poporul român.

„Nu am venit să dau socotoleală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer același respect pentru România din partea dumneavastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancționat. În ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor?” a întrebat retoric Dăncilă, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Premierul a solicitat parlamentarilor europeni să nu ignore abuzurile care s-au petrecut în sistemul judiciar din țara noastră, din cauza protocoalelor secrete cu serviciile.

„Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI și instituțiile din justiție. În baza protocoalelor, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat și cer oficial să ni se spună CINE a furnizat datele și a făcut rapoartele MCV”, a completat Dăncilă.

Având în vedere că acum, parlamentarii europeni sunt informați despre abuzurile petrecute în România din cauza protocoalelor secrete, premierul român a solicitat acestora să nu le mai ignore.

„Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument… Jumătate dintre magistrații din România au avut dosare prin care au fost influențați să dea soluții. Nu o spun doar eu, o spun magistrații din România. În final, toți au fost achitați, iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturați. Azi v-am informat pe toți despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce…”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului român a criticat și poziția Parlamentului European referitoare la violențele de la Mitingul Diasporei din 10 august.

„Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acționat împotriva unor oameni violenți care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeași poziție față de alte mitinguri din Franța, Spania etc, când forțele de ordine au intervenit cu aceleași proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acțiuni practicate peste tot. Nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni, niciodată, nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a completat Dăncilă.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European

Dăncilă: Doamna Macovei, stiu despre dezinformările dumneavoastră

Ea a acuzat-o direct pe Monica Macovei că dezinformează colegii din Parlamentul European.

„Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive. Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare. Nu îi acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele dezinformării. Vreau un dialog constructiv pentru România și UE. Doamna Macovei, știu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticați a dus la o creștere a nivelului de trai. Nu vă face cinste să aduceți politica internă în PE. E o lipsă de respect față de poporul român”.

Dăncilă l-a criticat și pe Laurențiu Rebega că a adus politica internă în PE.

„Da, România e divizată, iar eu vreau ca România să fie unită. Vrem o Europă unită, dar să nu ne învrăjbim unii pe alții. Haideți să vedem lucrurile care ne unesc și să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează. Vom avea dialog și sunt dispusă dialogului”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a răspuns și recomandărilor prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans.

„Domnule Timmermans, vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Ministrul Justiției se va duce azi la Comisia de la Veneția. România nu se va abate de la drumul pro-european. Vă spune asta o colegă de-a dumneavoastră. Vă rog să aveți încredere în România și în respectarea statului de drept în România.”

Rezoluția privind statul de drept în România va fi votată în noiembrie

Înaintea dezbaterii, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în care l-a asigurat că legile justiției au fost modificate transparent, în conformitate cu legislația europeană.

„Cei doi oficiali au purtat o discuție constructivă referitoare la reformele din domeniul justiției realizate în România. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat că modificările aduse legilor justiției urmăresc alinierea la legislația europeană și s-au efectuat în deplină transparență și în dialog cu partenerii europeni, inclusiv cu Comisia de la Veneția”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă remis agenției Mediafax.

Șeful Executivul a discutat cu președintele PE și despre protocoalele secrete între serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România, „arătând că pentru Guvernul României, respectarea drepturilor cetățenilor este o preocupare constantă”, potrivit sursei citate.

Viorica D[ncil[, ]ntrevedere cu Antonio Tajani

Printre subiectele de discuție între cei doi oficiali a fost și cel legat de pregătirea și exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.

„Prim-ministrul a reafirmat angajamentul său și al Guvernului României pentru asigurarea unei bune pregătiri a Președinției române, precum și pentru consolidarea proiectului european. De asemenea, a evidențiat faptul că Parlamentul European este un partener esențial pentru România, în procesul de pregătire a Președinției și are un rol important în aprofundarea construcției europene și apropierea cetățenilor de instituțiile Uniunii”, conchide sursa menționată.

Dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, privind respectarea statului de drept în România, va fi urmată de o rezoluție care va fi votată în prima ședință plenară din luna noiembrie 2018.

Foto: gov.ro & hepta