Totuși, este bine de știut că toate acestea sunt o formă de cunoaștere, care poate fi manevrată cu ușurință atâta vreme cât suntem la curent cu cele câteva tehnici care există și abordăm o perspectivă diferită. Iată cum să îi transmiți copilului tău că nu are voie să facă anumite activități, fără a-i interzice sau a-i spune un mare NU, pe care nu îl va băga în seamă, cel mai probabil!
Previi anumite situații
În afară de a atașa sistemul de protecție la dulapuri, ar fi o idee bună să arunci o privire atentă întregii case, luând în considerare toate obiectele cu care nu ai vrea să intre în contact copilul tău. Deși este adevărat că trebuie să învețe că anumite zone ale casei sunt pur și simplu în afara limitelor de acces, nu are niciun rost să lași la îndemână obiecte periculoase, cu care poate intra în contact cu ușurință. „Copiii sunt incredibil de curioși, așa învață, motiv pentru care nu este corect să blochezi această cale de a învăța la fiecare pas”, spune Rahil D. Briggs, un psiholog de la Spitalul de Copii din Montefiore, New York City.
Păstrează o atitudine pozitivă
Pe măsură ce stabilești limite, permite-i copilului să știe ce este permis să facă, sugerează Heather Wittenberg, psiholog în Wailuku, Hawaii. Spunând simplu „nu săpa în ghiveciul cu flori!”, vei lăsa senzația de interdicție. Încercă deci să sugerezi o activitate alternativă, cum ar fi „să mergem afară și să săpăm împreună!”. Este foarte important să îi transmiți copilului că are libertatea de a alege să facă absolut orice dorește, atâta vreme cât se află în limitele raționalului, fără a provoca daune. Ca drept urmare, limitele sunt esențiale, însă este vital modul în care le impunem, de preferat, într-o manieră optimistă, pozitivă!
Încearcă să le distragi atenția
Copiii mici au o atenție de scurtă durată și pot fi absorbiți cu ușurință de un alt lucru. Așadar, concentrează-te asupra redirecționării sale. Dacă această modalitate tot nu funcționează, oferă-i copilului tău independența pe care o dorește, dându-i sarcina de a alege o activitate acceptabilă pentru a înlocui una interzisă. Dacă rănește alți copii la locul de joacă de exemplu, i-ai putea spune: „Vrei să mergi la leagăne sau să urci pe pod? Poți alege.”
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta