Prima pagină » Știri politice » Mesajul #ajunge TULBURĂ APELE în PNL. Ludovic Orban: Voi da CU BÂTA!

Mesajul #ajunge TULBURĂ APELE în PNL. Ludovic Orban: Voi da CU BÂTA!

Mesajul #ajunge TULBURĂ APELE în PNL. Ludovic Orban: Voi da CU BÂTA!
Revoltă în PNL #ajunge Ședință tensionată a Biroului Executiv. Ludovic Orban își amenință contestatarii că va aplica statutul partidului. Vezi cum s-au polarizat taberele în partid

Președintele PNL Ludovic Orban a caracterizat drept un fake-news neinspirat mesajul #ajunge al contestarilor săi și avertizează că nu mai tolerează astfel de atacuri.

„În ceea ce mă privește le-am comunicat colegilor mei din BEx că președintele PNL este garantul statutului PNL și este persoana care are cea mai mare răspundere.(…) Începând de astăzi, PNL intră în linie dreaptă pentru pregătirea alegerilor. Ne așteaptă doi ani electorali decisivi pentru România.(…) I-am anunțat pe colegii mei că, de astăzi, orice atac din interiorul PNL împotriva PNL riscă să producă consecințe extrem de negative asupra percepției publice a PNL care vor fi mult mai greu de îndreptat,” a afirmat Orban la finalul ședintei Biroului Executiv al partidului.

„Chiar dacă în interiorul partidului sunt omul care le-am acordat libertate de exprimare deplină. Nu voi mai accepta niciun atac din interiorul partidului împotriva PNL, împotriva deciziilor PNL și împotriva conducerii PNL. Avem un statut pe care îl voi aplica în integralitate”, a completat Orban, care și-a avertizat contestatarii că e ultima dată când îi iartă.

„Sper că își vor reveni, că a fost doar o postare neinspirată sub inboldul unei emoții provocate de rezultatul referendumului și că vor veni alături de noi. Nu pot să zic că i-am iertat, cred că niciun membru al PNL nu o să îi ierte pentru ceea ce au făcut ieri. Că au mutat atenția de la eșecul zdrobitor al partidului de guvernământ la acest referendum, spre o falsă problemă din interiorul partidului din PNL, fără să aibă vreo legătură cu adevărul PNL, cu conduita și cu deciziile PNL. Să fabrici fake-news-uri pe care să le transmiți prin copy paste, într-un mod premeditat, fiind un text preluat de mai mulți colegi, reflectă în sine o cunoaștere foarte clară că faci rău PNL. Cu toate astea voi trece astăzi peste această acțiune total neinspirată și dăunătoare partidului, dar de astăzi voi aplica statutul”, amenință Orban.

„Din nefericire, atunci când toată lumea a înțeles că suntem în fața unei moțiuni de cenzură veritabilă inițiată de cetățenii români împotriva PSD și împotriva guvernării PSD-ALDE, s-au trezit câțiva colegi ai mei să facă niște postări neinspirate, lipsite de originalitate, după modelul copy paste, care nu au făcut atceva decât să avantajeze PSD. Să mute atenția de la eșecul dezastruos al implicării PSD în acest referendum, să creeze o falsă problemă care nu există în PNL. Aceste poziții și mi se par complet rupte de realitate, inoportune și sincer să vă spun, m-aș fi așteptat ca acești colegi ai mei care au o activitate destul de importantă în PNL să se suie cu bocancii pe PSD, să atace PSD pentru confiscarea referendumului, pentru eșecul lamentabil, să fie alături de noi în ofensiva pe care o ducem pe toate fronturile împotriva PSD”, a completat Orban, care le-a transmis puciștilor o amenințare voalată, legată de competiția internă pentru lista PNL la alegerile europarlamentare.

„Cine o să îi mai voteze în BPN ca și candidat? Chiar dacă aș încerca să susțin un candidat, la atmosfera care a fost în partid nu o să îi mai susțină nimeni.”

Mesajul #ajunge provoacă scandal la vârful PNL

Potrivit unor surse politice, citate de agenția Mediafax, ședința Biroului Executiv al PNL de luni a fost tensionată de mesajul #ajunge, postat duminică seara, la ora 21:00, de un grup de lideri liberali. Ludovic Orban i-a criticat pe contestatarii săi și le-a dat un ultimatum să înceteze, dacă nu doresc să suporte sancțiunile statutare, au declarat surse politice pentru Mediafax. El a avertizat că „nu mai înghite astfel de comportament și va da cu bâta”, adică va aplica statutul partidului, excluzându-i pe cei care vor mai cârti în public.

Mai mulți deputați PNL liberali, printre care Nicolae Giugea și Ioan Bălan au cerut sancționarea colegilor nemulțumiți de conducerea partidului.

Deputatul PNL Florin Roman a reproșat că Alina Gorghiu și colegii din grupul #ajunge nu au venit sa își susțină punctul de vedere.

„Prin acest atac la PNL, a făcut jocul PSD și a pierdut votul meu pentru alegerile europarlamentare,” ar fi spus în ședință Florin Roman.

Se pare că au izbucnit certuri și pe grupul de whatsapp al deputaților PNL. Liberalul Mihai Voicu l-a acuzat pe secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, că a supus formațiunea deciziilor bisericii din care face parte, cerându-i acestuia demisia. În schimb, Sighiartău a anunțat, în timpul Biroului Executiv al PNL, că nu va cere nicio sancțiune pentru Mihai Voicu.

Deputatul PNL Ion Ștefan a criticat-o pe Alina Gorghiu, în absența acesteia, pentru mesajul prin care a atacat conducerea partidului. Dan Vîlceanu a acuzat-o pe Gorghiu, că „a găsit protocolul cu coaliția pentru familie” semnat de Gheorghe Falcă și Ilie Bolojan, însă ea fusese de față la întrunirea în care a fost încheiat protocolul.

Vicepreședintele PNL Adrian Oros i-a luat apărarea lui Ludovic Orban și a reproșat celor care acuză conducerea partidului că nu se implică în partid și nici nu au rezultate vizibile.

Liberalii Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda și Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, pe care o acuză că dezbină și propune o politică retrogradă.

„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge„, se arată în mesaj.

Alina Gorghiu: Nu am vrut să semnez protocolul dintre PNL și Coaliția pentru familie

Fostul președinte al PNL Alina Gorghiu a negat, luni, că ar fi semnat în 2016 protocolul cu reprezentanții Coaliției pentru Familie pentru susținerea referendumului pentru familie. Ea a publicat ultima fila a documentului, în care apar semnăturile lui Ilie Bolojan și a lui Gheorghe Falcă.

„O minciună că am semnat acest protocol. Mi-era ușor să o fac, dar nu am vrut. Colegii mei, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă și-au asumat semnarea acestui protocol, după un vot în BPN în 2016, de la care am plecat din sală. Și atunci, și acum, cred că reglementarea din Codul Civil a căsătoriei este acoperitoare. Uite în cea de-a doua poză cum arată semnătura mea,” a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

În 2016, Partidul Național Liberal și Coaliția pentru Familie au semnat un protocol cu privire la organizarea referendumului național pentru revizuirea Constituției referitor la redefinirea noțiunii de familie.

Adriana Săftoiu: Am avut așteptări diferite

Un alt semnatar al mesajului #ajunge, deputatul PNL Adriana Săftoiu remarcă într-un mesaj pe Facebook că Ludovic Orban s-a arătat dezamăgit că alegătorii au boicotat Referendumul pentru familie, dar pe cel prin care românii au aprobat parlamentul unicameral cu 300 de membri l-a caracterizat drept inutil. Pentru a-și dovedi buna credință, ea îi cere lui Orban ca PNL să înceapă demersurile pentru aplicarea acelui rezultat al voinței populare.

„Dl Orban s-a supărat pe cei care am criticat poziția publică a PNL față de Referendum, considerat, prin vocea sa autoritară „o temă importantă” și care definea familia, nu căsătoria. Ne-a certat că nu am criticat PSD. Putem critica și PSD, de pildă, eu, fiindcă a organizat acest Referendum pe o temă falsă. Eu mă bucur că nu a fost validat. Dl Orban e dezamăgit că nu a fost validat. Am avut așteptări diferite. M-aș întoarce însă la voința populară, mult invocată,” scrie Săftoiu pe Facebook. 

Acum, voința populară a infirmat că tema acestui Referendum a fost „o temă importantă”. În schimb, referendumul cu 300 de parlamentari si unicameralism a fost considerat atunci de dl Orban „inutil„. Inutil sau nu, atunci voința populară, respectiv 9 milioane de cetățeni, a spus DA. După ce criteriu ținem cont de voința populară? La acest Referendum s-au pronuntat aproape 4 milioane, atunci 9 milioane. Un prim gest etic, ca să ne împăcăm: să înceapă PNL demersurile pentru punerea în aplicare a acelui Referendum semnat de 9 milioane. Din respect pentru „voința populară”.

Mihai Voicu: Electoratul ne-a dat doi pumni în gură

Duminică seara, după ce a postat și el pe pagina de Facebook mesajul #ajunge, deputatul PNL Mihai Voicu și-a motivat opțiunea și a cerut o reașezare ideologică a partidului, centrată pe libertate și individ.

„În Partidul Național Liberal este nevoie, rapid, de o reașezare ideologică. Ieri și azi electoratul liberal ne-a dat nu o palmă, ci doi pumni în gură. O mare parte din conducerea PNL se identifică ca fiind conservatori. Le respect opțiunea. Problema este că electoratul nostru nu. Ne putem câștiga înapoi votanții, dacă afirmăm mai clar valorile liberale, care pun în centru LIBERTATEA și INDIVIDUL, nu idei comunitare care contrazic spiritul liber al celor care astazi s-au distantat de noi. Să înțelegem, dragi colegi, că liberalii sunt preocupați de afacerea lor, de educația liberă a copiilor lor, de teama justificată față de influența rusească și nu de dușmani imaginari care ne adoptă noaptea copiii. #liberal

Luni, Mihai Voicu își înmoaie discursul, pretinzând că nu cere schimbarea conducerii partidului, ci doar a atitudinii ultraconservatoare a acesteia. El propune ca PNl să-și dovedească atașamentul pentru valorile liberalismului, susținând deschiderea pieței muncii pentru muncitorii proveniți din spațiul non-european, de care oamenii de afaceri – nucleul dur liberal – au atâta nevoie.

Cezar Preda: Eu sunt creștin, dar nu sunt cretin

Luni, într-un interviu pentru RFI, deputatul PNL Cezar Preda un alt susținător al apelului #ajunge, aprecia că PNL se duce într-o direcție greșită din cauza unei politici conservatoare, care nu oferă soluții concrete românilor.

„Partidul Național Liberal se duce într-o direcție greșită. Românii au nevoie de soluții, românii nu au nevoie de o politică a anilor ”96-2000, pentru că politica ”96-2000 pentru dreapta românească a însemnat începerea dezastrului, dispariția PNȚCD-ului. Acum, PNL-ul dacă nu-și revizuiește foarte rapid oportunitatea de a conduce România, de a arăta românilor că poate conduce România cu soluții, degeaba jucăm ping pong cu Dragnea e de vină, Dragnea este un hoț, Dragnea este un nenorocit, asta vede fiecare cetățean”, a declarat Preda la RFI.

El consideră că susținerea Referendumului pentru familie a fost ultima greșeală a lui Ludovic Orban.

„Prima greșeală puternic marcată de societatea românească a fost acea până la urmă incredibilă plângere penală a unui șef de partid asupra unui prim-ministru. Așa ceva nu se face. Când l-am întrebat, mi-a spus că s-a consultat cu niște prieteni. Pe urmă, văzând că această glumă se îngroașă și că este atipic pentru politicieni să înceapă să arunce unul spre altul cu plângeri penale, a pus partidul să voteze, o greșeală mare. Apoi, de fiecare dată noi facem plângeri penale parlamentarilor din Parlament, când avem atâtea și atâtea posibilități pe regulamentul Camerei sau Senatului să acționăm. Noi întotdeauna ne-am concentrat acum să facem tot felul de atacuri la CCR și când aveam și când nu aveam dreptul. Iată cum se adună toate acestea. Faptul că ne ascundem sub o așa-zisă Opoziție pe mine nu m-a convins (…). Dacă poate Ludovic Orban să se schimbe, bine. Dacă nu, rezultatele vor fi catastrofale la primăvară”, a adăugat deputatul PNL.

Ludovic Orban afirmase că i se pare ciudată poziția colegului său, „care vrea să fie liderul unei facțiuni creștin-democrate în interiorul PNL”.

„Răspunsul este dur, nu prea folosesc asemenea cuvinte, dar e corect: eu sunt creștin, dar nu sunt cretin. Eu sunt creștin-democrat și înseamnă că îmi iubesc familia, îmi iubesc biserica, îmi iubesc autoritatea locală. Astea sunt principiile creștin-democrației. Dar asta nu înseamnă că nu pot conviețui într-un partid care provine din fuziunea a două partide”, a replicat Cezar Preda.

Cătălin Predoiu: Palmaresul lui Ludovic Orban în fruntea PNL este ZERO

Alt membru al grupului #ajunge, deputatul PNL Cătălin Predoiu atrăgea atenția luni că palmaresul președintelui Ludovic Orban este nul, ba chiar îi reproșează că a făcut-o primar al Bucureștiului pe Gabriela Firea, prin implicarea imprudentă în finanțarea campaniei electorale, care i-a adus un dosar penal.

„Mulțumesc membrilor PNL din teritoriu care au înțeles corect gestul nostru de protest față de maniera perdantă de conducere a actualilor lideri PNL, față de lipsa de clarviziune și de corectitudine a actualului președinte PNL,” scrie tot pe Facebook Predoiu.

„Orice drum începe cu un prim pas și cere răbdare. Într-adevăr, ajunge cu erorile! E cazul ca Președintele PNL să iasă din cercul camarilei cu care s-a înconjurat și să facă și altceva decât prostii politice, cum ar fi să târască partidul în aventuri din care PSD iese mai tare (gen plângere penală riscantă la Dăncilă, făcută în nume personal, pentru ca apoi să-și acopere „vitejește” spatele dezgolit cu un vot în Bex-ul pe care îl controlează prin împărțirea funcțiilor) sau din care PNL iese șifonat, gen blat cu PSD la Codul Administrativ sacrificând limba română, ori marșul umăr la umăr cu PSD într-un referendum care era cel puțin incert ca rezultat și care amenința să fractureze societatea și, în cazul validării, să-i dea PSD-ului un atu de legitimitate în îndepărtarea României de UE.

Oricâte jigniri ar profera ca răspuns al unor critici dure, dar la urma urmei colegiale, Ludovic Orban nu poate șterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero! Ca de la un „fost” ce mă aflu, la o speranță a politicii ce se află, îi reamintesc că 11% la București în 2016 pe care îl reproșează astăzi, i se datorează și lui, care a compromis prin imprudență campania la jumătatea ei, propulsând-o pe Firea primar, după care a fugit dându-și demisia. Nu e tocmai corect să reproșezi rezultatul tocmai celor care au șters mizeria după tine, dle Orban… Dumneata ai făcut-o pe dna Firea primar, dle Orban, în clipa în care ai ignorat decizia politică a Președintelui Filialei București de a nu te implica în finanțarea campaniei de la București. Iar faptul că acum te speli pe mâini arătând către alții, reconfirmă tot ce cunosc despre dvs.

Fiți liniștit, am luat și iau în continuare asupra mea, greșeala colectivă a PNL de la București din 2016, tocmai pentru că i-am respectat pe bucureșteni și am plătit imediat cu o demisie. De aceea, prefer să rămân deocamdată un „fost”, cu bune și rele. Dvs, care ați ajuns Președinte PNL făcând tacit și pe alocuri explicit campanie internă contra Justiției și amanetând lista de europarlamentari încă din 2017, cum răspundeți criticilor noastre, ce faceți pentru redresarea și coagularea PNL?”

Crin Antonescu, dezamăgit de referendum, dar nu e vina partidelor

Fostul președinte PNL Crin Antonescu s-a declarat – la fel ca actualul președinte al partidului – dezamăgit de rezultatul referendumului și de absenteism, însă nu consideră că eșecul acestuia trebuie atribuit actorilor politici. Cu atât mai puțin s-ar impune demisia lui Ludovic Orban de la conducerea partidului. 

„Eu personal, ca un om care a votat la referendum , sunt dezamăgit de rezultatul referendumului. Nu cred că trebuie să căutăm explicații în afara uneia fundamentale, care este aceea a dezinteresului, a indiferenței, a bunei părți a electoratului față de această temă. Nu sunt sociolog, nu am urmărit cu foarte mare atenție campania care s-a dus. Tot ce pot să vă spun este că absenteismul masiv la un referendum, indiferent de genul lui, nu e de bun augur”, a declarat Antonescu pentru Mediafax.

„Eu nu cred că eșecul referendumului trebuie plasat, distribuit neapărat actorilor politici pentru că, în fond, este o inițiativă cetățenească, au fost 3 milioane de oameni. Sigur că actorii politici și-au jucat fiecare rol, mai bine sau mai rău, dar cred că e mai puțin important să găsim vinovați. Asta e realitatea, ăsta a fost răspunsul electoratului”, a adăugat Crin Antonescu, care nu crede că Orban trebuie să demisioneze.

„Eu nu știu, pot să presupun, nu știu ce alte conflicte care nu au nicio legătură nici cu familia tradițională, nici cu referendumul, se ascund în spatele acestor declarații. Nu mă pot pronunța. Ceea ce îmi este foarte clar, strict legat de referendum, nu există în opinia mea niciun motiv de demisia a președintelui sau a cuiva. Președintele Orban a procedat corect atunci când nu a angajat partidul pe o linie oficială și obligatorie. Fiecare membru a avut procedat cum a crezut. Cred că nu a greșit exprimându-ți propria opțiune. Dacă există alte motive, atunci este o altă discuție.”

Alături de Vasile Blaga, Crin Antonescu intenționează să revină în politică și candidează în competiția internă din PNL, pentru un loc pe lista la alegerile europarlamentare. Surse din interiorul PNL au dezvăluit la începutul verii că Blaga și Antonescu ar fi bătut palma cu Orban pentru a-i susține poziția în fruntea partidului în schimbul unor poziții eligibile pe listă.

Viorel Cataramă: Trebuie aleasă o nouă conducere a PNL

Desigur, prim-vicepreședintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, contestatar vechi al lui Orban, care s-a arătat oricând gata să-i preia fotolui din frunte PNL, nu a scăpat ocazia să-l atace din nou pe acesta.

„Poporul român a boicotat referendumul din weekend-ul recent încheiat; marii perdanți sunt PSD/ALDE și PNL, partide care au cerut cetățenilor să se prezinte la vot. Pentru liberali, acest eșec conturează tot mai clar posibilitatea, pe care am semnalat-o deja în mai multe rânduri, că partidul să nu se claseze în primele două locuri la alegerile europarlamentare și, pe cale de consecință, sa nu-și poată propulsa candidatul în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2019. Asta este adevărata dramă care ne pândește!”, a declarat Cataramă.

„Iar consecințele le vom suporta cu toții, deși vinovat nu este decât președintele, întrucât de mai multă vreme partidul este condus pe persoana fizică Ludovic Orban. În acest context nemulțumirea unor colegi este întemeiată, trebuie urgent discutată ideologia partidului, stabilite măsuri alternative la guvernarea socialistă și, nu în ultimul rând trebuie aleasă o nouă conducere; și asta, până nu este prea târziu! Și încă ceva: Să învățăm că a spune oamenilor ceea ce credem noi că vor ei să audă si nu ceea ce gândim este o greșeală uriașă care se plătește scump!” a mai spus Cataramă.

Cristian Bușoi: Nu este momentul să tulburăm apele în PNL

Deși în vară era considerat din tabăra contestarilor lui Ludovic Orban, președintele PNL București, Cristian Bușoi nu dorește ca apele din partid să fie tulburate. Se pare că amenințările voalate că nu va prinde un loc de europarlamentar și-au făcut efectul.

„Am văzut opiniile colegilor din partid, aceste opinii trebuie luate în seamă. În mod evident, poate prin anumite declarații personale ale unor lideri ai partidului s-a acreditat ideea că am fi fost implicați, că am fi susținut referendumul, însă poziția oficială a PNL a fost aceea de a lăsa să voteze conform propriei conștiinței. Nu cred că este acum momentul să tulburăm apele, mai mult decât sunt tulburate, cred că PNL trebuie să se concentreze pe comunicarea publică și să arate adevăratul vinovat, cel care cu adevărat a încercat să confiște refrendumul și să-l folosească politic și cel care a politizat referendumul și, într-un fel, a și redus șansele referendumului este Liviu Dragnea. Evident susținut de liderii PSD”, a afirmat Bușoi, în Parlament.

„Există o temere că acest eșec ar putea și pus și pe seama PNL și că am putea să îndepărtăm o parte din electoratul PNL datorită acestui referendum. Eu cred că nu suntem în această situație, dar trebuie să facem eforturi să explicăm românilor că cei care au încercat cu adevărat să politizeze și marii pierzărori sunt cei din PSD”, a adăugat Cristian Bușoi.

„Sunt câteva opinii care puteau fi luate în calcul. Nu știu cine ar fi putut împăca și capra și varza în această chestiune. E clar că în interiorul PNL a existat o diversitate de opinii, sunt câțiva colegi care au fost foarte fermi în a susține ideea de referendum pe familia tradițională și introducerea în constituție a căsătoriei între un bărbat și o femeie. Sunt și colegi care văd lucrurile într-o nuanță mai progresistă. La fel a fost și electoratul liberal, o parte dintre alegătorii și susținătorii noștri au venit și au votat la acest referendum, altă bună parte dintre susținătorii și sprijinătorii partidului nostru au decis să rămână acasă să boicoteze referendumul.”

 

Autor
Autor

Citește și