Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL CU SRI. IJ: Nu am cerut sau transmis informații Serviciului. Toni Neacșu: Am ajuns MAHALAUA statului de drept

Publicat: 09/10/2018, 13:51
Actualizat: 25/03/2019, 20:07

„Am ajuns mahalaua statului de drept. Suntem haznaua în care SRI își aruncă toate dejecțiile. Judecători și procurori lucrați pentru abateri disciplinare de către serviciul secret care are competențe legale doar în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Adică treaba aia cu spionii, cu atentatele, cu teroriștii”, scrie Adrian Toni Neacșu, pe Facebook.

„Dacă SRI se angajează să trimită Inspecției Judiciare date despre judecători și procurori care pot constitui abateri disciplinare (art. 3 alin. 2 din rușinea aceasta de Protocol) înseamnă că monitorizează judecătorii și procurorii, că-i lucrează informativ. 30 de ani de democrație trâmbițată pentru a ajunge din nou o populație spionată din interior, de noua Securitate. Scoateți si protocoalele anterioare”, mai spune fostul membru al CSM.

Semnatarii protocolului sunt Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare și fostul prim-adjunct al directoului SRI, Florian Coldea, în februarie 2016. Iar avizele de legalitate din partea celor două instituții sunt date de fostul inspector șef adjunct Gheorghe Stan și fostul șef al Direcției juridice din SRI, Dumitru Dumbravă.

Reprezentanții Inspecției Judiciare au solicitat, pe 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat pe 29 februarie 2016.

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Protocolul și-a încetat efectele la 8 martie 2017.

„În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activității și conduitei judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecția Judiciară nu a solicitat și nu a transmis Serviciului Român de Informații, date și informații. De asemenea, în același interval nu a fost exercitată nici o acțiune disciplinară ca efect al protocolului. Subliniem că toate acțiunile disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situații de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date și informații furnizate în temeiul Proctocolului ori a vreunei colaborări cu alte entități”, precizează Inspecția Judiciară.

Art. 3 din acest protocol prevede: „(1) Cooperarea se realizează în temeiul legii și al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor părților, prin valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată, prevenirea și combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraților și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale. (2) Serviciul Român de Informații transmite: a) la solicitare, orice informații referitoare la lucrările aflate pe rolul Inspecției Judiciare; b) din oficiu, orice informații în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârșite de magistrați”.î

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Art. 4 spune că: „Inspecția Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica într-un termen rezonabil utilitatea datelor și informațiilor transmise de SRI și, respectiv, modul lor de valorificare”.

Art. 5, alineatul 4 prevede: „Documentele clasificate transmise în aplicarea prezentului Protocol, vor fi returnate emitentului în termen de 30 de zile, fără a păstra copii sau extrase ale acestora (…)”.

La Capitolul Dispoziții Finale din protocol se arată că: „art. 7. Anual, părțile vor realiza analiza modului de desfășurare a cooperării dintre acestea. art. 8. Protocolul se încheie pe durată nedeterminată și poate fi completat sau modificat cu acordul părților, prin acte adiționale care vor face parte integrantă din acesta”.

Instituția a publicat, pe pagina de Facebook, protocolul încheiat cu SRI.

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Foto: Inspecția Judiciară/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor