SEISM 2018. Peste 2.000 de MORȚI, aproape 4.000 RĂNIȚI, 130.000 de persoane afectate. IOHANNIS a instituit STAREA DE URGENȚĂ

Publicat: 14/10/2018, 14:25
Actualizat: 25/03/2019, 22:04

În scenariul exercițiului „Seism” 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Echipajele de intervenție în situații de urgență se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

Potrivit scenariului inițial al exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

IGSU arată că starea de urgență reprezintă „ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de față, în situația producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Exercițiul „Seism 2018”, care a presupus simularea intervenției la un cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter în România, a arătat, la 12 ore după seism, că 450 de persoane și-au pierdut viața, alte 1.791 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute, înregistrându-se 30.000 de sinistrați.

„La 12 ore de la momentul seismului, avem 450 persoane decedate și încă 1.791 de persoane rănite, 3.218 în continuare dispărute. Sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături. Am discutat cu ministrul Sănătății pentru rezolvarea tuturor formalităților pentru echipele medicale care vor sosi în România. La acest moment, avem din punct de vedere al sinistraților, în jur de 30.000 de sinistrați”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență de la nivelul municipiului București, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorități, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală. Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.

La aproape 27 de ore de la producerea seismului cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, situația, potrivit scenariului, este următoarea: 2.098 persoane decedate, 3.912 răniți, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.

De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentați cu energie electrică și 25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900.

Potrivit scenariului, morga mobilă și-a continuat deplasarea în mai multe zone din București, de unde au foat preluate persoanele decedate în vederea transportării la IML.

La această oră se desfășoară activități de căutare-salvare și evaluare medicală în următoarele zone din București: Academia de Poliție, Academia Română, Fabrica de Bere Rahova și Industria Iutei, din strada Veseliei.

TABĂRĂ DE SINISTRAȚI pe Arena Națională

În cadrul exercițiului SEISM 2018, pe timpul nopții, au sosit în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon peste 150 de medici și asistenți medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe.

De asemenea, în urma apelului internațional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului din data de 13 octombrie, au ajuns în țară și șapte ambulanțe din Austria, patru ambulanțe din Italia, o ambulanță din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia și trei camioane din Austria.

În cursul zilei de duminică, vor ajunge echipa de căutare- salvare din Bulgaria și paramedici cu ambulanță din Republica Moldova.

În această după-amiază, un avion civil pus la dispoziție de Institutul Național de Cercetare Aerospațială va aduce de la Timișoara patru medici și asistenți medicali pentru suplimentare.

Totodată, încă din timpul nopții a început instalarea taberelor de sinistrați la Voluntari și Afumați, din județul Ilfov. Acestea pot deveni funcționale în următoarele 2 ore.

În București, pe Arena Națională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistrați cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane, anunță IGSU.

La acest moment, echipaje operative desfășoară misiuni de căutare-salvare și evacuare medicală, conform scenariului, în mai multe site-uri active.

De asemenea, în zona spitalului Floreasca au fost amplasate puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacității de primire a victimelor, având în vedere că, potrivit scenariului, la UPU Floreasca s-a prezentat într-un interval scurt de timp un număr mare de victime.

În cursul după-amiezii, este așteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea răniților rezultați în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel.Aceștia au aterizat noaptea trecută pe Baza 90 Otopeni și începând din această seară vor acționa în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian, dislocat și el în acest exercițiu.

Arafat: Unele aspecte îngreunează munca salvatorilor, necesită hotărâre de guvern!

„Întârzieri de reacții nu au fost, au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs și care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când sosește o echipă internațională, uneori poate că lipsesște o hârtie. Ideea este, și asta este parte din exercițiu, chiar daca e situație reală, cât de repede o rezolvi. Și s-au rezolvat toate aspectele pe care le-am avut, când au intrat în țară, foarte rapid. Am avut sprijin foarte bun de la Vamă, Poliția de Frontieră. Alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România, ei sunt medici fără drept de liberă practică și ieri s-a discutat faptic”, a declarat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a subliniat că de exemplu unele decizii se iau la nivel foarte înalt, ceea ce nu este fezabil în caz de calamități.

„Nu pot să spun că am depistat nefuncționalități în ele, dar observăm alte aspecte. Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt care s-ar putea, în caz de dezastru, să nu putem să ajungem la ele pentru anumite categorii de decizii. De exemplu, vrei spă scoți niște chestii care sunt necesare de undeva, sunt lucruri care nu….până la hotărâre de Guvern. Nu e fezabil, în cazul unui dezastru, să te aștepți ca orice mișcare pe care vrei să o faci să fie hotărâtă la nivelul acesta. E bine totuși să ne uităm la legislație, să o corectăm. Și asta este unul dintre scopurile acestui exercițiu”, a completat Arafat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?