Peste 600.000 de români suferă de REUMATISM. SIMPTOMELE pe care nu trebuie să le neglijați

Peste 600.000 de români suferă de REUMATISM. SIMPTOMELE pe care nu trebuie să le neglijați
Publicat: 15/10/2018, 22:56

Peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale. Acestea generează 50% din absenteismul la locul de muncă.

Aceste date au fost prezentate la Congresul Național de Reumatologie, desfășurat la Poiana Brașov de curând cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, organizat de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR). Tot atunci s-au anunțat și rezultatele studiului de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

În rândul populației urbane active din România, utilizatoare de internet, cu vârsta de peste 18 ani, medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog, având în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie, potrivit datelor preliminare ale cercetării naționale realizate de iSense în perioada septembrie – octombrie 2018 pentru Liga Română contra Reumatismului.

Simptome

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Familiile pacienților sunt afectate

La nivel european, bolile reumatice nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci și familiile acestora, asupra cărora se răsfrânge o povară emoțională, cât și un cost semnificativ asociat îngrijirii și tratamentului. „În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie.

De ce românii nu consultă medicul reumatolog

Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenți au afirmat ca nu au fost niciodată la medicul reumatolog, aceștia considerând că nu este necesar sau nu au avut probleme. „Deși la nivelul percepției, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă a țării, tineri și chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienți mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Jumătate dintre români asociază reumatismul cu frigul

Potrivit aceleiași cercetări, aproximativ 1 din 2 români din mediul urban consideră că bolile reumatice se datorează expunerii la frig sau umiditate și bătrâneții. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost percepută ca o boală cronică de către doar 18% dintre respondenți, în timp ce majoritatea au afirmat că o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimele 12 luni.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor