Comisia Europeană anunță că va începe de urgență, chiar în luna octombrie, un audit cu privire la evoluția evoluția pestei porcine africane (PPA) în România, în contextul răspândirii rapide a virusului în gospodăriile domestice și în exploatețiile comerciale.
„Comisia consideră că evoluția pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunțat, în mai puțin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploatații comerciale. Această situație este extraordinară și ridică îngrijorări foarte serioase,” a declarat pentru Mediafax, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranța Alimentației și proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE.
Reprezentantul Comisiei spune că UE va continua să ajute România, atât cu asistență tehnică, cât și financiară, în condițiile în care costurile totale ale epidemiei se anunță a fi mult mai mari decât suma alocată inițial de autorități, de 726.000 de euro.
„Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesitățile financiare ale autorităților române să fie cu mult peste suma alocată inițial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 – 726.000 de euro. În același timp, în ceea ce privește gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul și eradicarea pestei porcine africane,” adaugă Anca Păduraru.
43 de milioane de euro pentru măsuri de prevenire
Reprezentantul CE a menționat că România a informat Comisia cu privire la intenția sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului său de dezvoltare rurală pentru finanțarea măsurilor care abordează situația PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finanțării, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul pentru agricultură Phil Hogan l-a asigurat pe ministrul Agriculturii că va face tot posibilul să accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din România.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunța săptămâna trecută, că Uniunea Europeană ar fi alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiții în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare și incineratoare.