Pe ordinea de zi a ședinței plenare din 19 octombrie, Comisia de la Veneția are adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România.
„Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) este așteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală din România”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituției, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.
Plenul Comisiei este așteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiției. Astfel, Comisia de la Veneția este invitată să aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, la Legea privind organizarea judiciară și la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
„În cazul în care a fost emisă o ordonanță guvernamentală de urgență prin care sunt aplicate anumite recomandări formulate în acel aviz preliminar, Comisia de la Veneția ar putea fi invitată să adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificări”, se arată pe site.
Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat duminică, pentru Mediafax, că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneția.
„Pe 19 și 20 este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneția și voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară,” a declarat Florin Iordache.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care este și membru al Comisiei de la Veneția, a avut mai multe întâlniri în ultima perioadă cu membrii Comisiei.
OUG pentru modificarea legilor Justiției a fost aprobată, luni, de Executiv și publicată marți în Monitorul Oficial.Tudorel Toadera precizat că schimbările se referă la detașările procurorilor, interviurile pentru selecția procurorilor-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine, iar ministrul va putea sesiza Inspecția Judiciară.