Prima pagină » Sănătate » Ce ȘANSE de supraviețuire avea Ilie Balaci. Cum RECUNOȘTI din timp SEMNELE unui accident vascular cerebral

Ce ȘANSE de supraviețuire avea Ilie Balaci. Cum RECUNOȘTI din timp SEMNELE unui accident vascular cerebral

Ce ȘANSE de supraviețuire avea Ilie Balaci. Cum RECUNOȘTI din timp SEMNELE unui accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral. Simptome și metode de prevenire. Vezi ce șanse de supraviețuire ar fi avut Ilie Balaci

La noi în țară, rata mortalității de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 ani este de 1.276 pacienți/100.000 locuitori, comparativ cu alte țări europene unde aceasta este mai mică de 300 pacienți/100.000 locuitori.

Statisticile spun că incidența AVC a crescut îngrijorător rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. Astfel, bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alți cetățeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA.

Ilie Balaci, unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români, a murit duminică, la 62 de ani, în urma unui accident vascular cerebral care a survenit în timp ce se afla acasă, în Craiova. Medicii de la Spitalul din Craiova au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără: amorțirea bruscă a feței, a brațelor sau picioarelor, dificultăți în vorbire și înțelegere, tulburări de vedere, amețeală, pierderea echilibrului, dificultăți motorii și dureri de cap severe.

Cum recunoști simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a reține cât mai ușor simptomele descrise mai jos, poți recurge la metoda folosită și de celebrul personaj Dr. House, și anume FAST:

F (face=față) – rugați pacientul să zâmbească și observați dacă fața nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte

A (arms=brațe) – rugați pacientul să-și ridice ambele brațe și observați dacă unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire) – rugați pacientul să rostească o propoziție scurtă și observați dacă are dificultăți în vorbire sau nu își găsește cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeți timpul, sunați la numărul de urgență pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potențial mortal și leziunile permanente asupra creierului.

Cum previi accidentul vascular cerebral

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă:

– Scurte plimbări zilnice sau mișcare la sala de sport

– 20 de minute de plimbare în aer liber pe zi în ritm alert, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugerează un studiu realizat pe 40.000 de femei.

– Să fii trist, supărat sau mâhnit într-o anumită perioadă a vieții, ca urmare a decesului unei persoane dragi sau din cauza locului de muncă este perfect normal, însă nu același lucru se poate spune dacă starea de tristețe se manifestă pe perioade lungi de timp și fără justificare personală, mai notează CSID.

Potrivit cercetărilor, depresia poate crește șansele unui atac cerebral cu 30% deoarece persoana în cauză este mai tentată să aibă un stil de viață neglijent, fumează, este supraponderală și nu face deloc mișcare. De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutină, iar glicemia și tensiunea arterială anormale și netratate pot deteriora starea de sănătate.

Nu dormi mai puțin de 7 ore și mai mult de 10 ore pe noapte. Experții de la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe șanse de acccident vascular cerebral. Iar dacă obișnuiești să sforăi în timpul somnului, e foarte probabil să dezvolți sindromul metabolic, care este unul dintre factorii de risc pentru atacul cerebral, precum și pentru bolile de inimă sau diabet.

Pe toți ne apucă în unele moment dureri de cap supărătoare, însă în cazul în care migrena este însoțită de lumină încețoșată și apariția unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie să avem mare grijă pentru că pot semnala o circulație a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular. În cazul în care experimentezi astfel de migrene, cel mai indicat este să mergi la medic pentru un control amănunțit și un tratament corespunzător.

Ritmul cardiac neregulat, bătăile rapide ale inimii sau, din contră, mult prea lente, asociate cu respirația îngreunată și durerile în piept pot fi semnale că suferi de fibrilație atrială, care crește de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.

Un studiu publicat în jurnalul Hypertension arată că persoanele agresive și nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral.

Din nefericire, cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații. Un raport din publicația Stroke arată că 70% dintre pacienți nu au știu ce li s-a întâmplat și mai puțin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

 

 

 

Citește și