Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților

Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților
Publicat: 21/10/2018, 23:07
Actualizat: 26/03/2019, 13:02

De cealaltă parte, USR a susținut că proiectul de lege nu a primit votul deputaților pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Votul asupra inițiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaților din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Ulterior amânării votului, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, fiindcă Opoziția este nemulțumită de unele amendamente, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE și dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

„Din ce mi-a spus liderul grupului deputaților PSD, domnul Daniel Suciu, grupurile parlamentare PNL și USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Și s-a stabilit să mai fie discuții săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

În replică, deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea, pierde majoritatea, „cel puțin” în rândul deputaților.

„Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parțial adevărat în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni și am fi votat împotrivă în plen. Știți foarte bine că au trecut toate multe proiecte față de care noi ne-am opus, de fiecare dată, argumentat. Acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înțeleagă este că Liviu Dragnea, cel puțin în Camera Deputaților, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opoziția noastră și a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive”, a spus Stelian Ion.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că ALDE susține Legea pentru combaterea spălării banilor, însă aceasta trebuie să respecte principiile statului de drept și că legea nu poate încălca drepturile și libertățile individuale, așa cum s-a întâmplat în România ultimilor 10 ani.

„Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept. Când vorbim de principiile statului de drept, pentru noi ca liberali, principiul esențial este de apărare a drepturilor și libertăților individuale. Nu se pot încălca aceste drepturi așa cum s-a făcut în România ultimilor 10 ani, printr-o bătaie de joc la adresa cetățenilor cu procese fabricate, cu probe false, cu ascultări telefonice și așa mai departe. Orice lege trebuie să respecte aceste norme esențiale care sunt respectate peste tot în Europa, în UE”, a declarat președintele ALDE, întrebat dacă susține proiectul de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a admis, marți, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată „persoanelor expuse public”, din care face parte Președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor și judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunțat că trimite România, Grecia și Irlanda în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața