Prima pagină » Știri politice » Legea offshore se tranșează între liderii partidelor. În plen, deputații S-AU PLICTISIT și au plecat acasă

Legea offshore se tranșează între liderii partidelor. În plen, deputații S-AU PLICTISIT și au plecat acasă

Legea offshore se tranșează între liderii partidelor. În plen, deputații S-AU PLICTISIT și au plecat acasă
Legea offshore. Exploatarea gazelor din subsolul Mării Negre se decide la nivelul liderilor de partide. Vezi cum se plictisesc deputații în plen, când dezbat beneficiile statului român și ale investitorilor

Ministrul Energiei i-a cam plictisit pe parlamentari la discuțiile despre Legea offshore. Unii dintre ei se uitau pe telefoanele mobile, alții șușoteau în bănci sau se plimbau prin sală cu mâinile în buzunare. La finalul discuțiilor, mai erau în plen doar 50 de aleși. „Ora Guvernului” a început cu jumătate de oră întârziere, deoarece dezbaterile pe Legea privind combaterea spălării banilor s-au lungit.

Deputatul Benedek Zacharie a anunțat că UDMR nu poate fi de acord ca statul român să primească doar redevența din exploatarea gazelor din Marea Neagră, așa cum au propus investitorii.

„Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi echilibrate din punct de vedere al câștigurilor financiare, atât pentru statul român, cât și pentru concesionar. Considerăm normal ca investitorilor să le asigurăm un climat stabil și predictibil pe un orizont rezonabil de timp, dar la fel de normal, considerăm că statului român și implicit fiecărui cetățean al acestei țări i se cuvine un beneficiu just pentru resursele subsolului. Nu putem fi de acord cu varianta inițială a proiectului de lege, prin care statului român îi revenea numai redevența din exploatarea bogățiilor din Marea Neagră, varianta agreată de investitori.”

UDMR susține extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale către populație

„Din punctul de vedere al UDMR, extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale la o proporție cât mai ridicată a populației este obligatorie. În prezent, în ciuda resurselor existente, în ciuda istoriei îndelungate a exploatării gazelor naturale, totuși abia 33% din populație are acces la această sursă de energie, adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane. Există țări în Uniunea Europeană în care un procent de 80% din populație are acces la gazele naturale, fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României. Tocmai de aceea amendamentul nostru are ca scop finanțarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuție a gazelor naturale din sumele încasate în urma exploatărilor din Marea Neagră”, a precizat deputatul UDMR.

Ministrul Energiei s-a declarat învins de birocrație, scuzându-se că nu a elaborat la timp metodologia pentru introducerea gazelor în comunitățile locale.

„Aveți dreptate, nu am reușit să scot, și este vina mea, metodologia în termenul de 60 de zile. Aveți perfectă dreptate și nu am să vă contrazic aici. Recunosc că birocrația m-a învins, dar nu pentru tot timpul, deci m-a întârziat puțin, metodologia este făcută. Dacă vă imaginați că metodologia a însemnat doar să luăm cu copy-paste din metodologia veche, vă înșelați amarnic, metodologia nouă este mult mai simplă și mult mai clară, pentru că asta a fost solicitarea primarilor cu care am stat de vorbă,” a explicat Anton Anton deputaților.

Deputatul Benedek Zacharie i-a cerut ministrului Energiei să fie prezent la dezbaterile din comisii pe Legea offshore.

„Deciziile mari, importante din punctul de vedere a exploatării bogățiilor solului și subsolului, decizii care vor afecta viețile cetățenilor și finanțele țării pe mai multe decenii nu se pot lua fără simulări de calcul, fără prezentarea mai multor scenarii, astfel încât votul să fie dat în cunoștință de cauză. Domnule ministru, sperăm ca de data aceasta, adică mâine, în cadrul ședinței comune a comisiilor de specialitate a Camerei Deputaților, Guvernul va prezenta aceste calcule din care să reiasă în mod transparent estimări ale veniturilor statului român pe perioada derulării contractelor de exploatare. Grupul parlamentar al UDMR va vota o lege adoptată în condiții de transparență, care asigură un echilibru financiar corect între interesele statului român și interesele investitorilor”, a conchis deputatul UDMR.

În ultimele zile, liderii UDMR și PSD au purtat discuții despre Legea offshore. UDMR susține exploatarea, dar așteaptă să vadă varianta finală din comisii.

Cu toate că Legea offshore este motiv de neînțelegere între toate partidele parlamentare de câteva săptămâni încoace, apariția ministrului Energiei nu i-a impresionat pe deputați. De la dezbateri au lipsit chiar cei trei deputați ALDE care au participat la negocierile cu liderii coaliției de guvernare pe Legea offshore, Varujan Vosganian, Andrei Gerea și fostul ministru al Energiei, Toma Petcu.

Deputatul USR Cristina Prună a fost prima care a observat numărul mic al celor din sala de plen. „Se putea să fie mai mulți colegii din partea majorității prezenți în sală, mai ales că vorbim de o lege importantă: Legea offshore”,  i-a dojenit Prună. „Azi trăim într-o piesă de teatru de domeniul absurdului. Dacă Vosganian era negru de supărare acum trei săptămâni, când spunea ca e nevoie de estimări ale gazelor, de mai multe studii, domnul Vosganian lipsește azi din plen, la fel si domnul Gerea, și domnul Toma Petcu, persoane importante în dezbaterile din coaliție.”

Cristina Prună a acuzat că procesul de legiferare în cazul Legii offshore devine o „scamatorie economică”.

„Seamănă cu metoda «accidentul», când te cheamă cineva să îi dai bani folosindu-se de o dramă umană. Așa ne cereți nouă să ne dăm voturile pentru o scamatorie economică,” a conchis Cristina Prună.

Atacuri politice în loc de discuții tehnice

Deputatul PSD Florin Stancu nu a ratat ocazia să dea replica aleșilor USR, precizând că doar mimează Opoziția și urmăresc doar câștiguri personale și pe plan electoral.

„Sunt acuzații nefondate. În loc să oferiți soluții, să contribuiți cu expertiză, să depuneți amendamente constructive, cum procedați? Din păcate, urmăriți beneficiul personal. Azi atacați ministrul, să vadă lumea că faceți opozitie. Vă gândiți numai la voturi!” le-a reproșat Stancu, de la tribuna plenului.

În tot acest răstimp, rândurile deputaților în sala de plen se împuținau, aleșii părăsind în grabă sala de plen. „La revedere! Pe mâine!”, îi salutau din mers parlamentarii pe puținii colegi rămași.

Liderul deputaților PMP Eugen Tomac nu a ratat ocazia de a mai face o remarcă acidă la adresa lui Liviu Dragnea.

„Domnule ministru, Marea Neagră nu trebuie confundată cu lacul Belina. Pe principiul dacă are balta pește, poate ne lipim și noi de ceva. Riscăm să transformam Marea Neagra în lac rusesc,” i-a transmis Tomac lui Anton Anton.

Ministerul Energiei are prea multe sarcini

Când ministrul Energiei a ajuns să vorbească de la tribuna plenului, nu a făcut decât să se plângă că ministerul pe care îl conduce primește prin Legea offshore prea multe sarcini. „Știți ce se întâmplă? Eu cred că în actuala formă a legii, din punctul de vedere al Ministerului Energiei, am primit mai multe sarcini decât ne-am fi dorit, adică trebuie să ne ocupă de avize și așa mai departe,” le-a spus Anton și jurnaliștilor, la ieșirea din plen.

El a mai atras atenția că cifra vehiculată pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, de 200 de miliarde de metri cubi, este o estimare cu probabilitate 50%.

„Câte gaze se vor extrage? Cred că întrebarea trebuie pusă ANRM, care e singurul care incearcă să estimeze,” a spus ministrul. „Vă spun ca inginer, vehiculăm tot felul de cifre, 200 de miliarde de metri cubi, da? Uităm să spunem că cifra este cu probabilitate de 50%. Hai sa ne uităm și la cifre și la probabilitate, toate sunt niște estimări.”

România consumă 11-12 miliarde de metri cubi de gaze pe an

„Sunt două întrebari simple. Ce va face România cu resursele? Cu ce ne alegem noi ca nație de la aceste resurse? Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români,” amintea Anton Anton. „Îi contrazice politica economică simplă. Se vinde pe piața cea mai apropiată pentru că acolo e profitul cel mai mare. Câte gaze poate consuma România? Azi, între 11 și 12 miliarde metri cubi pe an, destul de puțin. Din ei, 10,5 sunt asigurați de producția internă, restul sunt gaze importate. De ce consumăm atât de puțin? Pentru că doar o treime din populație are acces la gaze naturale. Am depus efortul să creștem consumul de gaze în România, îndrăznesc să spun că am reușit.”

El crede că, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, să fie redeschise cele șase combinate petrochimice închise deja și România să redevină unul din actorii importanți pe piața petrochimică.

La finalul dezbaterile din Camera Deputaților, Anton Anton părea prea obosit ca să mai stea să dea explicații suplimentare jurnaliștilor în legătură cu poziția Guvernului pe Legea offshore. La o întrebare despre subiect a presei, a intervenit cineva din staff-ul ministrul Energiei, spunând scurt ziariștilor adunați pentru declarații: „Domnul ministru a răspuns la întrebare. Haideți să mergem!”.

 

Autor
Autor

Citește și