Președintele Recep Tayyip Erdogan a prelungit așteptările tuturor, începându-și discursul din Parlamentul Turciei cu o alocuțiune despre Republica Moldova și Ungaria. Abia după 10 minute, a trecut la subiectul principal, transmițând mai întâi condoleanțe familiei jurnalistului asasinat.
Președintele turc a descris apoi ce a făcut Jamal Khashoggi pe 2 octombrie, în ziua dispariției, fără a aduce nimic nou, decât precizarea că „echipa morții” venită de la Riyadh știa cu o zi înainte ora la care jurnalistul urma să vină la consulat. Erdogan a precizat că două echipe, din care care făceau parte inclusiv generali saudiți, au aterizat la Ankara în zorii zilei de 2 octombrie.
„Turcia nu va păstra tăcerea despre asasinat,” a afirmat Erdogan în Parlament, „dar încă se așteaptă concluzia anchetatorilor. 15 saudiți au fost direct implicați în asasinat, inclusiv o sosie a lui Jamal Khashoggi. Autoritățile din Turcia au în vedere măsuri diplomatice împotriva Arabiei Saudite, după finalizarea anchetei.”
Președintele Turciei a discutat telefonic cu regele Salman al Arabiei Saudite, convenind să formeze o echipă comună care să cerceteze asasinatul. El a remarcat că, deși saudiții au susținut că Jamal Khashoggi a fost ucis într-o încăierare spontană, trei angajați ai consulatului saudit au făcut prospecții într-o pădure de lângă Istanbul, cu o zi înaintea asasinatului, căutând un loc în care să ascundă rămășițele.
#Erdogan says a team of three #Saudi officials scouted a forest in Istanbul one day before he was killed.
— Martin Chulov (@martinchulov) October 23, 2018
„Personal, nu pun la îndoială sinceritatea regelui Salman,” a declarat Erdogan în plenul parlamentului. „De acecea este important ca delegația saudită care va participa la elucidarea cazului să fie cu adevărat imparțială. Având în vedere că este un asasinat politic, ancheta trebuie să aibă în vedere și persoane sau cercuri de influență din alte țări, daca există indicii că ar fi implicate.”
Recep Tayyip Erdogan atrage atenția că moartea lui Khashoggi a devenit o problema internațională, iar Turcia va continua ancheta. „Consulatul Saudit se află pe teritoriul suveran al Turciei, iar Convenția de la Geneva nu poate oferi scutul imunității diplomatice persoanelor implicate în crimă,” a afirmat Erdogan, cu referire directă la una din mașinile saudite care apare în filmările camerelor de supraveghere pe 2 octombrie și a fost găsită abandonată în Istanbul, dar Arabia Saudită a refuzat să permită percheziționarea ei.
„Dovezile sugerează că Jamal Khashogii a fost victima unei crime macabre, iar o asemenea atrocitate nu poate fi mușamalizată,” a spus șeful statului, în aplauzele parlamentarilor turci. El a admis că un pas important înainte este faptul că saudiții au recunoscut asasinatul, iar printre cei 18 oameni arestați la Riyadh se numără și cei 15 care au fost la Istanbul, dar mai așteaptă răspunsuri la alte întrebări: „Ce căuta echipa de 15 agenți secreți în Turcia? De ce nu a fost permis accesul anchetatorilor în consulat imediat după raportarea dispariției? De ce oficialii saudiți au oferit tot felul de variante asupra poveștii? Cine este așa numitul colaborator local care s-a ocupat de eliminarea cadavrului?”
Erdogan afirmă că serviciile secrete ale Turciei au dovezi că asasinatul a fost premeditat. „Atât Turcia, cât și opinia publică internațională așteaptă să fie trași la răspundere cei care au planificat operațiunea. La anchetă trebuie să participe și alte țări,” a spus acesta. Erdogan a amintit că, imediat ce au sosit la consulat, agenții secreți au oprit camerele de supraveghere și au luat orice înregistrare compromițătoare, înainte de sosirea lui Khashoggi.
Corespondentul The Guardian atrage atenția că cel mai important mesaj transmis de președintele Turciei ocolește aprecierea despre implicarea prințului Mohammed bin Salman, dar nici nu are încredere în ancheta procurorilor saudiți.: „Nu mă îndoiesc de sinceritatea regelui Salman. Acestea fiind spuse, e nevoie de o anchetă internațională. Acesta este un asasinat politic.”
Totuși, șeful statului turc nu și-a dezvăluit toate „cărțile”, preferând să nu pomenească nimic despre înregistrările audio și video pe care le-a invocat presa turcă în ultimele zile. De asemenea, s-a ferit să arunce vreo vină asupra prințului moștenitor saudit.
Erdogan’s speech about #JamalKhashoggi‘s murder fell well short of expectations. He didn’t mention the apparent tape of the killing, or the video of hitmen carrying Khashoggi’s body.
— Martin Chulov (@martinchulov) October 23, 2018
Luni, agenția Reuters relata că Saud al-Qahtani, unul din consilierii prințului Mohammed bin Salman, ar fi coordonat prin Skype echipa de agenți secreți care îl ucideau la Istanbul pe Khashoggi. În discuția interceptată de serviciile secrete turce se aude vocea acestuia spunând: „Să-mi aduceți capul câinelui!” Al-Qahtani este unul din cei cinci oficiali demiși sâmbătă, după ce Arabia Saudită a recunoscut uciderea lui Jamal Khashoggi. Până atunci, el coordonase conturile de social media ale prințului moștenitor și se află în spatele arestării și prigoanei a sute de intelectuali saudiți, precum și a unui premier libanez.
Luni seara, șefa CIA Gina Haspel a ajuns de urgența la Ankara. Bethan McKernan, corespondentul The Guardian în Orientul Mijlociu, comenta că deplasarea indică panica de la Casa Albă că prințul Mohammed bin Salman va fi direct implicat în asasinarea lui Jamal Khashoggi prin declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Era de așteptat ca Haspel să aibă o discuție/negociere cu Erdogan înainte de discursul acestuia în Parlament.
Gina Haspel flew into Ankara overnight – a sign of panic from Trump admin that MbS, who is the keystone of Trump’s Middle East policy, is about to be implicated. Has she been able to talk Erdogan down? https://t.co/V5YrDpEn5e
— Bethan McKernan (@mck_beth) October 23, 2018
Diplomații din regiune apreciau luni că președintele turc va trage spuza pe turta lui, profitând de nesperata ocazie. „Îl vom vedea pe experimentatul Erdogan, jonglând ca un maestru cu emoțiile, întărâtându-i pe unii împotriva celorlalți, pentru a-și urmări interesul,” aprecia Helena Smith, corespondentul The Guardian la Atena. „A întors în favoarea sa această afacere atroce cu îndemânarea unui păpușar al cărui singur țel este să își impună puterea în regiune.”
Fără îndoială, Donald Trump are nevoie ca aliatul său, prințul Mahommed bin Salman, să iasă cât mai puțin șifonat din această afacere abominabilă. Având toate atu-urile de partea sa, Erdogan urmărește mai multe scopuri: ridicarea sancțiunilor impuse Turciei, stoparea ajutoarelor pentru milițiile kurde de la granița cu Siria și extrădarea clericului Fethullah Gulen.
Marți, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu a declarat că țara sa este gata să coopereze cu toate informațiile necesare, dacă va fi declanșată o anchetă internațională privind cazul Khashoggi.
Dincolo de orice joc geopolitic, un lucru devine tot mai clar și mai înspăimântător: serviciile secrete americane, dar mai ales cele turce BĂNUIAU ce urmează să se întâmple, dar nu l-au avertizat pe Jamal Khashoggi, frecându-și mâinile când își imaginau câte avantaje vor trage din viitoarea moarte a jurnalistului.