Sistemul public de pensii va suferi un ȘOC în 2027-2031, când se vor pensiona DECREȚEII. Ce spun studiile despre viitorul DEMOGRAFIC al României

Sistemul public de pensii va suferi un ȘOC în 2027-2031, când se vor pensiona DECREȚEII. Ce spun studiile despre viitorul DEMOGRAFIC al României
Publicat: 26/10/2018, 16:46

Datele actuale privind evoluția numărului de locuitori și a pensionării arată că România va avea o mare problemă cu sistemul public de pensii în momentul în care se vor pensiona decrețeii, potrivit studiului „Declinul populației, accentuarea îmbătrânirii demografice”, realizat de academicianul Vasile Ghețău și prezentat vineri de CFA România.

„Vom avea un «șoc» de creștere a numărului de pensionari asupra sistemului public de pensii, undeva în 2027-2028 până în 2031″, a evidențiat Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, cel care a prezentat studiul. Decrețeii sunt acele persoane născute mai ales în a doua jumătate a anilor ’60 și începutul anilor ’70, după intrarea în vigoare a Decretului nr. 770/1966, care a interzis avortul în România.

România va ajunge la un număr de 16,175 de milioane de locuitoriîn 2050, față de 19,7 milioane în 2016, scădere provocată doar de cauze naturale – sporul natural negativ, conform studiului citat.

Ba chiar ONU estimează că populația României va scădea, în 2050, până la 15,694 de milioane, incluzând o migrație de 425.000 de români, anual, se menționează în studiul realizat de Vasile Ghețău. „În ultimii ani, noi am avut o migrație de peste 100.000 de oameni pe an. Aceste date sunt, totuși, optimiste”, a remarcat Codîrlașu.

În plus, evoluția numărului de pensionări din ultimii zece ani arată că populația îmbătrânește. „Numărul de pensionări crește pe măsură ce populația României se reduce,” a mai arătat Codîrlașu.

Dacă ponderea pensionarilor populației era de 17% în 2016, aceasta va urca până la 29% în 2050. „Dacă în 2015, raportul de dependență era de 28%, crește la peste 50%. Acest factor va pune presiune foarte mare pe sistemul public de pensii”, a subliniat Codîrlașu.

În plus, dacă, în 2016, România avea 19,7 milioane de locuitori, în 2040, va ajunge la 17,2 milioane de locuitori. „Domnul profesor nu a luat în considerare migrația, doar sporul natural negativ. Dacă adăugăm și migrația, graficul arată și mai rău„, a adăugat Codîrlașu.

Astfel, dacă, în prezent, proporția pensionarilor este de 21% va crește în 2040 la 30% din totalul populației, conform studiului citat, rămânând la acest nivel în următorii ani.

Începând cu anul 1991, natalitatea din România a scăzut sub mortalitate. „Începând de-atunci, avem un spor al populației negativ: mai mulți oameni mor decât se nasc. Ca urmare evoluția populației României, de la peste 22 de milioane am scăzut la 19 milioane”, a mai precizat Codîrlașu.

Pentru reducerea depopulării, una dintre cele mai bune soluții este motivarea potențialelor mame, prin concediul și indemnizația pentru concediul de maternitate, susține președintele CFA România. „Dintre toate soluțiile propuse de domnul profesor, acesta este singurul care poate avea un impact pozitiv asupra creșterii natalității”, a subliniat Codîrlașu.

În plus, când se discută de creșterea natalității, trebuie să se ia în calcul că s-au schimbat preferințele și obiceiurile, susține președintele CFA România. „De asemenea, domnul profesor spune că migrația externă va juca un rol important. Situația actuală din România este că oamenii pleacă din România în străinătate. Avem și o veste proastă: aceștia nu se mai întorc„, a arătat Codîrlașu.

De exemplu, după criza economică din Spania, însoțită de o puternică creștere a șomajului, românii nu s-au întors acasă, ci s-au dus către alte țări, mai ales Marea Britanie.

„De asemenea, odată ce se stabilesc acolo și au copii, care intră în sistemul de învățământ din acea țară, le va fi extrem de greu să se întoarcă înapoi, iar, pentru acești copii, România va fi o țară străină. Din această cauză, sunt extrem de greu de adus înapoi oamenii care pleacă”, a mai spus Codîrlașu.

O altă soluție pentru creșterea natalității o reprezintă emigrarea din alte țări către România. „Domnul profesor spune că va fi extrem de costisitoare și de dificil de implementat”, a mai spus Codîrlașu. Președintele CFA România împărătășește această opinie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×